Influenta florei intestinale asupra imunitatii

.
. (Dimas Ardian / Getty Images)

Conform unui studiu recent publicat in revista Nature, oamenii pot fi impartiti in trei grupe, in functie de tipul de bacterii care traiesc in intestinele lor.

Intestinul nostru este populat de diverse comunitati genetice de bacterii simbiotice, ceea ce inseamna ca cei doi - omul si o microflora - beneficiaza de aceasta relatie. Bacteriile prelucreaza alimentele si toxinele si produc substantele nutritive necesare - cum ar fi unele tipuri de aminoacizi si vitamine.

In functie de tipul bacteriilor intestinale oamenii pot fi impartiti in trei grupuri - enterotipi.

O echipa de cercetatori condusa de Pierre Bork la Laboratorul European de Biologie Moleculara (LEBM) din Heidelberg, Germania, a analizat datele colectate de cercetatorii din patru tari, si au constatat ca acesti trei enterotipi nu sunt legati de o natiune sau continent.

"Combinatia de microbi din intestinul uman nu este intamplatoare – a declarat Bork intr-un comunicat de presa a LEBM – “Flora intestinului nostru poate fi de trei tipuri diferite de comunitati in trei ecosisteme diferite, daca doriti".

S-a gasit o paralela intre genomul bacterian si factorii umani, si anume, varsta si indexul masei corporale, care indica faptul ca markerii microbiani poate au un potential de diagnostic.

"Faptul ca exista gene bacteriene legate de acesti factori ca varsta si greutatea, indica faptul ca acest lucru poate fi, de asemenea, un semn de obezitate sau al bolii, cum ar fi cancerul colorectal, care poate avea implicatii pentru diagnostic si prognostic" a afirmat Bork.

Acest lucru sugereaza faptul ca diferiti enterotipii pot reactiona diferit la dieta si medicamente.

Intr-un alt studiu recent, cercetatorii au descoperit ca stresul poate modifica numarul si diversitatea de bacterii din intestin. Studiul, publicat in revista “Creierul”, despre legatura dintre comportament si imunitate, a aratat ca tulburarile emotionale la soareci cauzeaza stres, ceea ce duce la o schimbare in structura comunitatii de bacterii din intestin.

"Cand am redus numarul de bacterii din intestin cu antibiotice, am constatat ca anumite efecte ale stresului care afecteaza sistemul imunitar au fost eliminate", a declarat dr. Michael Bailey de la Universitatea din Ohio in comunicatul de presa al revistei.

"Acest lucru sugereaza nu numai ca stresul modifica nivelurile de bacterii din intestin, dar aceste modificari pot, la randul lor, sa afecteze sistemul nostru imunitar."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură