Influenţa regimului chinez sursa interzicerii de către Rusia a cărţilor Falun Gong

Avocatul David Matas semnând cartea "Recoltă Sângeroasă: Masacrarea aderenţilor Falun Gong pentru organe" la o lansare de carte şi conferinţă la Columbia University, 12 martie 2010.
Avocatul David Matas semnând cartea "Recoltă Sângeroasă: Masacrarea aderenţilor Falun Gong pentru organe" la o lansare de carte şi conferinţă la Columbia University, 12 martie 2010. (Jan Jekielek / The Epoch Times)

Cartea de referinţă a practicii spirituale Falun Gong este studiată în 114 ţări din întreaga lume şi este tradusă în 30 de limbi şi a fost best seller în China mai mulţi ani la rând. Însă o instanţă regională din Rusia a interzis-o la sfârşitul lunii decembrie. Activiştii pentru drepturile omului şi praticanţii Falun Gong susţin că interzicerea se datorează presiunii exercitate de regimul chinez asupra Rusiei.

Lucrarea, intitulată “Zhuan Falun”, alături de două materiale Falun Gong şi o lucrare de cercetare în materie de drepturile omului care oferă detalii despre extragerea forţată de organe de la practicanţi Falun Gong, ce are loc în pezent în China, au fost interzise la nivel naţional de o instanţă din oraşul Krasnodar, în octombrie 2011. Pe 22 decembrie 2011, interzicerea a fost menţinută prin decizia unei instanţe de apel.

Prima hotărâre în acest caz a fost dată în august 2008. Această decizie a fost apelată cu succes de către aderenţii Falun Gong din Rusia, care au arătat că deşi erau direct interesaşi în cauză, nu au fost niciodată citaţi ori notificaţi cu privire la existenţa ei. Drept urmare, instanţa din Krasnodar a continuat să administreze probe în cauză în următorii doi ani, iar în octombrie 2011, a etichetat materialele în discuţie ca fiind “extremiste”.

După ce hotărârea iniţială, pronunţată în 2008, a fost făcută publică, şefa Grupului Helsinki din Moscova, laureată a Premiului Sakharov, Liudmila Alexeieva, a catalogat procesul instanţei drept ilegal:

“Hotărârea a fost dată doar datorită faptului că practicanţii Falun Gong sunt persecutaţi în China, iar liderii ţării noastre sunt în bune relaţii cu China. Este clar că această decizie a fost luată din motive politice, pentru a obţine simpatia liderilor chinezi.”

Practicanţii Falun Gong din Rusia susţin de asemenea că regimul chinez este în spatele ultimei decizii, din 22 decembrie.

Într-un raport din 26 decembrie al Human Rights Without Frontiers Internaţional (HRWF) - o organizaţie nonoprofit cu sediul în Bruxelles - se sugera faptul că decizia curţii a fost influenţată de China. Raportul susţine că Moscova a ajutat Beijingul în lupta sa împotriva Falun Gong pe baza a două tratate: Tratatul de Prietenie dintre Rusia şi China din 2001 şi Organizaţia de Cooperare Shanghai, o organizaţie de securitate reciprocă fondată în 2001.

Hărţuirea practicanţilor Falun Gong în Rusia a inclus de-a lungul timpului repatrierea forţată în China a chinezilor care practică Falun Gong, interzicerea activităţilor publice ale practicanţilor Falun Gong şi refuzul autorităţilor de a înregistra legal noi organizaţii Falun Gong.

Într-o acţiune din 2005, care prevestea decizia instanţei din 22 decembrie, a fost refuzată înregistrarea ziarului “Falun Gong Astăzi”, evitându-se prin aceasta publicarea lui, autorităţile invocând ca scuză Tratatul de Prietenie, susţine HRWF în raportul său.

Falun Gong este o disciplină spirituală care implică practicarea unor exerciţii lente, meditative şi urmarea în viaţa de zi cu zi a principiilor adevăr, compasiune, toleranţă. Fiind prezentată pentru prima dată publicului din China în anul 1992, practica a devenit rapid foarte populară, peste 100 de milioane de oameni ajungând să practice Falun Gong până în anul 1999, potrivit estimărilor statului chinez.

În iulie 1999, şeful de atunci al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, a ordonat iniţierea unei campanii de “eradicare” a Falun Gong (numit şi Falun Dafa). Potrivit Centrului de Informare Falun Dafa, sute de mii de practicanţi Falun Gong se află în deţinere, fiind supuşi torturilor şi abuzurilor.

Cea mai severă formă de abuz este extragerea forţată de organe de la practicanţi în viaţă. Fostul secretar de stat canadian pentru Asia-Pacific David Kilgour şi avocatul canadian în materia drepturilor omului, David Matas, au publicat două rapoarte de investigaţie şi o carte în 2009, “Recoltarea sângeroasă” (“Bloody Harvest”) care concluzionează că zeci de mii de practicanţi Falun Gong sunt victimele extragerilor de organe pe viu, fenomen ce are loc în întreaga China, contribuind astfel la piaţa în plină expansiune a transplanturilor de organe.

Instanţa de apel din Rusia a notat în mod explicit cu privire la decizia referitoare la interzicerea rapoartelor Kilgour-Matas, că publicarea lor în Rusia “poate crea cititorilor o imagine negativă asupra Chinei”, deşi nu a contestat veridicitatea afirmaţiilor cuprinse în lucrări, alegând astfel să încalce libertatea de exprimare garantată de Constituţie.

Chiar dacă nici Kilgour şi nici Matas nu au fost niciodată în Krasnodar, nu au fost informaţi de existenţa procesului şi nici nu au fost reprezentaţi în faţa instanţei de judecată, cei doi sunt acum pasibili de cercetare penală în cazul în care s-ar afla în Rusia pentru a vorbi despre investigaţiile lor. În acelaşi timp, lucrările lor fac obiectul confiscării de către poliţie.

“Legea devine abuzivă atunci când este folosită în acest mod,” spune Matas, comentând despre interzicerea pronunţată de instanţa rusă. “Asta ne spune că instanţa rusă şi sistemul de urmărire penală nu respectă drepturile omului.”

Ţări fost-comuniste precum Rusia şi România sunt cunoscute pentru corupţia sistemului de justiţie. Cel mai celebru caz care a demonstrat coontrolul total exercitat de Kremlin asupra Justiţiei este cel al fostului oligarh rus Mihail Hodorkovsky, patronul fostei firmei Yukos, căruia i s-au intentat două procese, considerate de majoritatea analiştilor drept farse.