Informaţiile imobiliare chineze nu mai sunt accesibile publicului

De curând oficialii chinezi au făcut aproape imposibilă consultarea birourilor cadastrale pentru a stabili proprietarii imobilelor, într-un efort de a ascunde averile ilicite
De curând oficialii chinezi au făcut aproape imposibilă consultarea birourilor cadastrale pentru a stabili proprietarii imobilelor, într-un efort de a ascunde averile ilicite (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

O mulţime de oraşe din China au introdus recent măsuri care împiedică cetăţenii să caute proprietăţi pe baza numelui. Schimbările aparent minore au o semnificaţie majoră în China şi au loc ca urmare a unei serii de scandaluri recente în care s-a descoperit că oficialii Partidului Comunist au zeci de case şi apartamente pe numele lor.

Activiştii cred că dispoziţia a fost implementată tocmai pentru a preveni şi alte episoade jenante.

Acest lucru are loc într-un moment când noul lider al Partidului Comunist Xi Jinping conduce o campanie publică împotriva corupţiei. Faptul că noile dispoziţii au fost emise în marile oraşe, cum ar fi Shenzhen, Beijing şi Guangzhou, indică pentru unii faptul că Xi nu este serios în campania sa anti-corupţie.

Anchetele imobiliare sunt acum limitate la organele judiciare şi publice de securitate şi vor fi efectuate numai când cineva este acuzat de o infracţiune, în conformitate cu noua prevedere. Normele din Zhangzhou, un oraş din sudul provinciei Fujian, au fost raportate de Southern Metropolis Daily; guvernul local a declarat că scopul lor era "echilibrarea publicării de informaţii imobiliare şi protejarea confidenţialităţii."

Disponibilitatea publică a înregistrărilor imobiliare este esenţială în Statele Unite şi în alte ţări din întreaga lume, aceasta implicând probleme de impozitare, proprietate, ipoteci şi multe altele.

Xu Lin, un scriitor independent din China, a declarat că el a crezut că disponibilitatea informaţiilor imobiliare a devenit "un coşmar pentru oficialii partidului comunist." El a afirmat că noile reglementări au pur si simplu scopul de a proteja interesele funcţionarilor corupţi.

"Au avut loc atât de multe expuneri ale unor aşa-numite "surori ale caselor" sau "unchi ai caselor" a spus el, folosind expresiile care se referă la bărbaţi sau femei ce au acumulat vaste proprietăţi prin deturnare de fonduri. "Funcţionarii au intrat în panică. Prevederea este emisă pentru a proteja interesele lor", a susţinut el într-un interviu.

Guo Yongfeng, un activist anti-corupţie din Shenzhen, a remarcat faptul că publicul larg nu deţine mai multe proprietăţi. "Majoritatea proprietarilor sunt cei bogaţi şi puternici, şi oficialii. Introducerea acestor dispoziţii protejează pur si simplu propriile lor interese."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe