Iniţiativa România: Guvernul adoptă din nou politica struţului. A refuzat să sesizeze Comisia de la Veneţia

Nu demult, Iniţiativa România îi cerea Guvernului Cioloş să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru o opinie în problema alegerii primarilor în două tururi de scrutin.
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Horoiu Eugen/Epoch Times)

Secretariatul General al Guvernului a răspuns solicitării Iniţiativei România de sesizare a Comisiei de la Veneţia subliniind că soluţia aparţine Parlamentului, refuzând deci să facă paşi în această direcţie.

"Sesizarea Comisiei nu angajează vreo poziţie partizană a Guvernului referitoare la soluţionarea acestei probleme. Neutralitatea politică asumată de Guvern în această problemă, pe care o putem înţelege, nu înseamnă că Guvernul trebuie să se spele pe mâini de responsabilităţile pe care le are faţă de societate în ansamblu şi solicitările ei.

Nu este prima oară când Guvernul adoptă politica struţului în probleme grave, refuzând să se angajeze, în comun cu societatea, în identificarea unor soluţii: revenirea la două tururi de scrutin, eliminarea fenomenului furtului intelectual în învăţământul românesc, clarificarea instituţională a prezenţei în Guvern a unui ministru suspectat de plagiat grosolan", se arată într-un comunicat remis joi de organizaţie.

Iniţiativa România cere din nou Guvernului să sesizeze Comisia de la Veneţia. O opinie a Comisiei privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu înseamnă, în opinia organizaţiei, politică partizană, ci un ajutor dat decidenţilor politici şi instituţionali pentru a lua cea mai bună şi legitimă decizie în această problemă.

Săptămâna trecută, Iniţiativa România a redactat deja sesizarea către Comisia de la Veneţia şi a solicitat Guvernului, Parlamentului şi Administraţiei Prezidenţiale să o trimită către Comisie în cel mai scurt timp.

Iniţiativa România este o mişcare civică având ca misiune identificarea şi promovarea unei noi clase politice care să reprezinte competent şi integru interesele alegătorilor. Are ca primă ţintă alegerile locale din Bucureşti: crearea unei platforme care să prezinte şi să promoveze un proiect pentru Bucureşti şi o listă de candidaţi, alternativă la partidele mari, susţinută de o coaliţie cât mai largă a societăţii civile, pentru primăriile şi consiliile locale din Bucureşti.