Inspectorii AIEA: Stocul de uraniu depăşeşte acum de 10 ori limita autorizată

Imagine din interiorul reactorului nuclear de la Bushehr, Iran, august 2012
Imagine din interiorul reactorului nuclear de la Bushehr, Iran, august 2012 (HAMED MALEKPOUR / AFP / Getty Images)

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au remarcat depăşirea limitei de către Iran, în timpul unei vizite efectuate la unul dintre cele două situri nucleare la care solicitaseră acces de luni de zile, potrivit AFP.

Uraniul stocat de Iran depăşeşte acum de zece ori limita autorizată de acordul JCPoA semnat la Viena, în 2015, cu marile puteri, potrivit raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) consultat vineri de AFP.

Teheranul a stocat 2.105,4 kg de uraniu îmbogăţit, în condiţiile în care nu este autorizat să stocheze decât 202,8 kg, conform raportului. Limita a fost fixată la 300 kg de uraniu îmbogăţit sub formă de compus, ceea ce echivalează cu 202,8 kg de uraniu în stare naturală.

De la precedentul raport publicat de AIEA în iunie, Iranul şi-a continuat prin urmare activităţile nucleare, în timp ce SUA şi-au intensificat eforturile diplomatice pentru restabilirea sancţiunilor şi prelungirea embargoului asupra armelor vizând Iranul, notează AFP.