Instanţă din Kiev declară naţionalizarea băncii PrivatBank ilegală

O tânără scoate bani de la un bancomat PrivatBank în centrul Kievului
O tânără scoate bani de la un bancomat PrivatBank în centrul Kievului (Sergei Supinski/AFP/Getty Images)

O instanţă din Kiev i-a dat câştig de cauză magnatului ucrainean Igor Kolomoiski, declarând joi că preluarea de către guvern a băncii PrivatBank a fost ilegală. Decizia a trimis unde de joc în Ucraina, potrivit Deutsche Welle.

Returnarea băncii lui Kolomoiski ar fi o “acţiune necugetată” care poate duce la “faliment şi o nouă criză economică”, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Guvernul a naţionalizat cel mai mare creditor al ţării în decembrie 2016, susţinând că PrivatBank a fost implicată în operaţiuni de spălare a banilor şi practici de creditare frauduloase. Kolomoiski a negat acuzaţiile şi a declarat că banca i-a fost luată cu forţa fără să primească nicio compensaţie. Omul de afaceri s-a mutat în Israel după un conflict cu Poroşenko în 2015.

Naţionalizarea băncii aparent a făcut parte dintr-un plan al Kievului de a curăţa sistemul bancar al ţării. La vremea naţionalizării, diverşi oficiali au afirmat că închiderea băncii va duce la probleme financiare serioase. De atunci, guvernul a investit 5,34 miliarde de euro în bancă pentru a o susţine.

După decizia anunţată joi de o instanţă din Kiev, Banca Centrală a Ucrainei a declarat că naţionalizarea nu poate fi anulată. Viceguvernatorul Băncii Centrale, Katerina Rozhova a declarat, de asemenea, că nu vede niciun motiv ca foştii proprietari ai PrivatBank să fie compensaţi.

“Partenerii noştri internaţionali nu acceptă această decizie şi nu înţeleg argumentele instanţei”, a adăugat Rozhova.

Atât Banca Centrală, cât şi Ministerul de Finanţe au promis că vor face apel la controversatul verdict.

Tribunalul a anunţat decizia cu doar câteva zile înainte ca Poroşenko să îl înfrunte pe actorul de comedie Vladimir Zelenski în runda finală a alegerilor prezidenţiale. Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, Poroşenko se află în urma rivalului său, care nu are nicio experienţă politică.

Pe parcursul campaniei, Poroşenko l-a acuzat pe Zelenski că este marioneta oligarhului Kolomoiski.

“Planul unuia dintre oligarhii plecaţi din ţară este de a prelua PrivatBank în cazul în care Zelenski va câştiga [alegerile]”, a declarat Poroşenko. “După cum puteţi vedea, ei nu mai pot aştepta. Ei au început deja să îşi implementeze planurile”.

Kolomoiski deţine canalul de televiziune 1 1, care difuzează serialul de comedie al lui Zelenski, “Servitorul Poporului”.

Totuşi, actorul şi comediantul Zelenski susţine că are doar legături profesionale cu oligarhul şi a declarat în repetate rânduri că nu va încerca să denaţionalizeze PrivatBank.

Ucrainenii vor merge din nou la urne în cursul zilei de duminică, pentru duelul final dintre Poroşenko şi Zelenski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe