Institutul pentru Studiul Războiului: Dacă Putin foloseşte arme nucleare, probabil că NATO va ataca poziţiile ruseşti din Ucraina

Vladimir Putin (st) şi Serghei Şoigu
Vladimir Putin (st) şi Serghei Şoigu (Getty Images)

Institutul pentru Studiul Războiului (ISR) a prezentat un raport special în care a evaluat ameninţările nucelare implicite ale preşedintelui rus Vladimir Putin după decizia de anexare a teritoriilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Luhansk.

"Preşedintele rus Vladimir Putin nu a ameninţat cu un atac nuclear imediat pentru a opri contraofensivele ucrainene în Ucraina ocupată de Rusia în timpul discursului său prin care a anunţat anexarea ilegală a teritoriului ucrainean de către Rusia. Putin a anunţat anexarea ilegală de către Rusia a oblasturilor ucrainene Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie la 30 septembrie, chiar în timp ce forţele ucrainene încercuiau trupele ruseşti în oraşul cheie Liman, din regiunea Luhansk, demonstrând imediat că Rusia va avea dificultăţi în a menţine teritoriul pe care pretinde că l-a anexat. Putin intenţionează probabil ca anexarea să îngheţe războiul de-a lungul actualelor linii de front şi să acorde timp pentru mobilizarea Rusiei în vederea reconstituirii forţelor ruseşti. Anexarea unor părţi din patru oblasturi ucrainene nu înseamnă că Putin a renunţat la obiectivul său declarat de a distruge statul ucrainean pentru un obiectiv mai puţin important", a arătat ISR.

Institutul pentru Studiul Războiului a atras atenţia încă din luna mai că, dacă anexarea de către Putin a Ucrainei ocupate stabilizează conflictul de-a lungul noilor linii de front, "Kremlinul şi-ar putea reconstitui forţele şi ar putea reînnoi invazia Ucrainei în anii următori, de data aceasta dintr-o poziţie de forţă şi avantaj teritorial mai mare".

"Discursul de anexare al lui Putin a făcut mai multe referiri generale la utilizarea nucleară, care sunt în concordanţă cu limbajul său anterior pe această temă, evitând să facă ameninţările directe care ar fi foarte probabil să preceadă utilizarea nucleară. Putin a făcut aluzie la dorinţa Rusiei de a folosi 'toate mijloacele disponibile' pentru a apăra teritoriul rusesc revendicat, un subiect de discuţie comun al Kremlinului. Putin a declarat că 'SUA este singura ţară din lume care a folosit de două ori arme nucleare, distrugând oraşele japoneze Hiroshima şi Nagasaki. De altfel, au creat un precedent'. Putin şi-a întins aluziile istorice, afirmând că Statele Unite şi Regatul Unit au distrus în mod demonstrativ şi fără o nevoie militară multe oraşe germane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial cu 'unicul scop, la fel ca în cazul bombardamentelor nucleare din Japonia, de a speria ţara noastră şi întreaga lume', încercând să prezinte statele occidentale ca fiind adevăratul agresor", se precizează în raportul ISR.

Potrivit ISR, Putin nu a formulat direct noi linii roşii şi nici nu a ameninţat în mod deschis că va folosi arma nucleară împotriva Ucrainei dacă vor continua contraofensiva ucraineană.

"Putin încearcă să forţeze Kievul să se aşeze la masa negocierilor prin anexarea teritoriilor ocupate de Rusia şi ameninţarea cu folosirea armei nucleare. El urmează traiectoria pe care ISR a prezis că ar putea să o urmeze pe 13 mai. Aşa cum ISR a scris la vremea respectivă: 'O anexare rusă ar căuta să pună Kievul în faţa unui fapt împlinit care exclude negocierile privind limitele teritoriale chiar şi pentru o încetare a focului, afirmând că Rusia nu va discuta statutul teritoriului rusesc (anexat ilegal prin cucerire militară) - argumentul pe care Kremlinul l-a folosit în ceea ce priveşte Crimeea din 2014.' În mod previzibil, Putin a cerut ca Ucraina să revină la negocieri în discursul său din 30 septembrie în care a anunţat anexarea şi a exclus orice discuţie privind revenirea teritoriului ucrainean anexat ilegal sub controlul Kievului: 'Cerem regimului de la Kiev să înceteze imediat toate focurile şi ostilităţile şi să pună capăt războiului pe care l-a iniţiat în 2014 şi să se întoarcă la masa negocierilor. Suntem pregătiţi pentru acest lucru şi am spus acest lucru de mai multe ori. Dar decizia oamenilor din Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson nu o vom negocia. Această alegere a fost făcută şi Rusia nu o va trăda'", potrivit raportului citat.

Apelul lui Putin la negocieri

"Apelul lui Putin la negocieri şi ameninţările nucleare implicite vizează atât Ucraina, cât şi Occidentul; probabil că el apreciază în mod incorect faptul că politica sa nucleară brinkmanship va determina Statele Unite şi aliaţii săi să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a negocia.

Aşa cum ISR a scris în luna mai: 'Kremlinul ar putea ameninţa că va folosi arme nucleare împotriva unei contraofensive ucrainene în teritoriul anexat pentru a descuraja ajutorul militar occidental în curs de desfăşurare care ar permite o astfel de contraofensivă'.

Cu toate acestea, Ucraina şi susţinătorii săi internaţionali au arătat clar că nu vor accepta negocieri sub ameninţarea armelor şi nu vor renunţa la dreptul suveran al Ucrainei asupra teritoriilor sale. După cum a scris ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba la 20 septembrie, 'Ucraina are tot dreptul să-şi elibereze teritoriile şi va continua să le elibereze, indiferent de ce are de spus Rusia.'

Atunci, unde se află Putin şi care sunt perspectivele reale de utilizare a armelor nucleare de către Rusia?"

Ar putea folosi Rusia arme nucelare tactice?

"ISR nu poate prevedea momentul în care Putin va decide să folosească arme nucleare. O astfel de decizie ar fi în mod inerent personală, dar liniile roşii declarate de Putin pentru utilizarea armelor nucleare au fost deja depăşite în acest război de mai multe ori, fără ca Rusia să facă vreo escaladare nucleară. Raidurile transfrontaliere ucrainene raportate în regiunea Belgorod şi loviturile împotriva Crimeei ocupate de Rusia ar putea, fără îndoială, să atingă pragul declarat de utilizare a armelor nucleare ruseşti de 'agresiune împotriva Federaţiei Ruse cu utilizarea armelor convenţionale atunci când însăşi existenţa statului este în pericol.'

Putin a formulat în mod repetat Ucraina ca reprezentând o ameninţare existenţială la adresa suveranităţii ruseşti la începutul invaziei sale la scară largă - o frază care îndeplineşte acest prag declarat: 'Pentru ţara noastră, este o chestiune de viaţă şi de moarte, o chestiune care ţine de viitorul nostru istoric ca naţiune. ... Nu este doar o ameninţare foarte reală la adresa intereselor noastre, ci la adresa însăşi existenţei statului nostru şi a suveranităţii sale. Este linia roşie despre care am vorbit în numeroase ocazii', a declarat el pe 24 februarie. Doctrina nucleară formală a Rusiei nu este, în mod evident, un factor decisiv pentru Putin, despre care se spune că a microgestionat acest război până la nivel operaţional.

Putin a pus în mişcare două mijloace majore, în afara utilizării nucleare, prin care va încerca să îşi atingă obiectivele: mobilizarea parţială pentru a înlocui pierderile ruseşti şi presiunile energetice pe timp de iarnă asupra Europei pentru a descuraja sprijinul european. Probabil că el intenţionează ca mobilizarea continuă a Rusiei să stabilizeze poziţiile ruseşti şi să permită îngheţarea temporară a conflictului. Este puţin probabil să reuşească; trimiterea în grabă pe front a mii de oameni ruşi neantrenaţi şi nemotivaţi nu va creşte semnificativ puterea de luptă a Rusiei, în special în locuri precum vestul regiunii Luhansk, unde contraofensivele ucrainene înregistrează progrese semnificative.

Putin intenţionează ca a doua sa abordare, reducerea exporturilor de gaze naturale către Europa, să fractureze consensul occidental în jurul susţinerii Ucrainei şi să limiteze ajutorul militar occidental pentru forţele ucrainene. Este puţin probabil ca şi aceasta să reuşească; Europa va avea parte de o iarnă rece şi dificilă, însă liderii statelor europene NATO şi non-NATO nu au ezitat în susţinerea suveranităţii ucrainene şi ar putea spori acest sprijin în lumina anexării ilegale a Rusiei, chiar şi în faţa costurilor economice. Statele europene caută în mod activ alternative la energia rusească şi vor fi probabil mult mai pregătite până în iarna 2023.

Este dificil de evaluat ce indicatori va folosi Putin pentru a evalua succesul oricăruia dintre aceste eforturi. Dar ambele vor avea nevoie de un timp considerabil pentru a da roade sau pentru a eşua în mod demonstrabil, timp pe care Putin îl va lua probabil înainte de a lua în considerare o escaladare nucleară.

Putin ar trebui probabil să folosească mai multe arme nucleare tactice în Ucraina pentru a obţine efectul operaţional dorit - îngheţarea liniilor de front şi oprirea contraofensivei ucrainene. Dar efectul operaţional ar trebui să depăşească costurile potenţial foarte ridicate ale unor posibile represalii NATO. Putin ar putea încerca un atac terorist nuclear împotriva unuia sau mai multor centre mari de populaţie ucrainene sau a unor infrastructuri critice, în speranţa de a şoca Ucraina să se predea sau Occidentul să întrerupă ajutorul acordat Ucrainei. Cu toate acestea, astfel de atacuri ar fi foarte puţin probabil să forţeze Ucraina sau Occidentul să se predea şi ar reprezenta riscuri enorme de genul celor pe care Putin a refuzat istoric să şi le asume.

Guvernul şi poporul ucrainean şi-au demonstrat în mod repetat voinţa de a continua să lupte, iar Occidentului i-ar fi foarte dificil să se predea pur şi simplu în faţa unor astfel de acte oribile din cauza precedentului pe care l-ar crea o astfel de capitulare. Prin urmare, este mult mai probabil ca Putin să folosească armele nucleare pentru a schimba mediul operaţional, dacă le va folosi vreodată."

Două opţiuni principale de utilizare a armelor nucleare tactice

"Noi estimăm că Putin are două opţiuni principale de utilizare a armelor nucleare tactice: lovirea nodurilor cheie ale liniilor de comunicaţii terestre ucrainene şi a centrelor de comandă pentru a paraliza operaţiunile ofensive ucrainene şi/sau lovirea concentraţiilor majore de forţe ucrainene în apropierea liniei de contact. O singură armă nucleară nu ar fi decisivă împotriva niciunuia dintre aceste seturi de ţinte. Putin ar trebui probabil să folosească mai multe arme nucleare tactice pe teritoriul Ucrainei pentru a obţine efecte semnificative şi pentru a perturba capacitatea Ucrainei de a desfăşura contraofensive. Scara de utilizare nucleară probabil necesară ar creşte riscurile de represalii occidentale, crescând probabil costurile potenţiale pe care Putin ar trebui să le pună în balanţă cu beneficiile temporare pe care le-ar putea oferi loviturile în sine.

Prin urmare, utilizarea nucleară rusă ar fi un joc de noroc masiv pentru câştiguri limitate, care nu ar atinge obiectivele de război declarate de Putin. În cel mai bun caz, utilizarea nucleară rusă ar îngheţa liniile frontului în poziţiile lor actuale şi ar permite Kremlinului să îşi păstreze teritoriul ocupat în prezent în Ucraina. Utilizarea nucleară rusă nu ar permite ofensivei ruseşti să captureze întreaga Ucraina (obiectivul iniţial al Kremlinului pentru invazia din februarie 2022). Doctrina militară rusă cere ca forţele armate ruse să fie capabile să lupte eficient pe un câmp de luptă nuclear, iar utilizarea doctrinară 'corectă' a armelor nucleare tactice ar implica lovituri nucleare tactice pentru a face găuri în liniile ucrainene, permiţând unităţilor mecanizate ruseşti să efectueze un atac imediat prin zona vizată şi să pătrundă adânc în zonele din spate ale Ucrainei.

Forţele ruseşti degradate şi amestecate care operează în prezent în Ucraina nu pot efectua operaţiuni ofensive eficiente nici măcar într-un mediu nenuclear. Ele vor fi categoric incapabile să opereze pe un câmp de luptă nuclear. Unităţile proxy ale DNR/LNR, luptătorii Grupului Wagner, unităţile de rezervişti BARS şi rămăşiţele epuizate ale unităţilor convenţionale ruseşti care s-au antrenat efectiv să lupte pe un câmp de luptă nuclear în exerciţiile anuale - ca să nu mai vorbim de înlocuitorii recent mobilizaţi, trimişi pe front cu mai puţin de o săptămână de antrenament - nu vor avea echipamentul, antrenamentul şi moralul necesare pentru a conduce operaţiuni ofensive în urma utilizării nucleare.

În plus, este probabil ca NATO să răspundă la utilizarea armelor nucleare ruseşti în Ucraina cu lovituri convenţionale asupra poziţiilor ruseşti din această ţară. Utilizarea de către Rusia a mai multor arme (care ar fi necesară pentru a obţine efecte operaţionale decisive) nu ar face decât să crească probabilitatea şi amploarea unui răspuns convenţional occidental. Cu cât Putin este mai încrezător în faptul că utilizarea nucleară nu va obţine efecte decisive, ci va atrage intervenţia militară convenţională directă a Occidentului în conflict, cu atât este mai puţin probabil ca el să efectueze un atac nuclear."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe