Institutul pentru Studiul Războiului: Început de săptămână fără atac terestru al ruşilor. Ce ar însemna asta

Tanc rusesc distrus în Ucraina
Tanc rusesc distrus în Ucraina (oryxspioenkop.com)

Forţele ruse nu au efectuat niciun atac terestru confirmat de-a lungul vreunei axe de înaintare luni, 2 mai, în schimb, au bombardat poziţiile ucrainene de pe linia frontului, informează Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War /ISW) într-o analiză a situaţiei actuale, publicată luni.

Acest fapt, susţin analiştii militari, sugerează posibilitatea că lovitura de artilerie ucraineană din 30 aprilie asupra cartierului general de comandă rusesc de lângă Izium a perturbat probabil operaţiunile ruse pe axa Izium şi ar putea împiedica ofensivele ruseşti de la Izium în următoarele câteva zile.

Potrivit situaţiei din teren, forţele ruseşti de pe axa sudică au continuat să se regrupeze şi să facă recunoaşteri, probabil pentru a se pregăti pentru atacuri terestre în direcţia Krîvîi Rih, Nicolaev şi Zaporojie.

.
. (Captură ecran - ISW)

Iată cum evaluează ISW cele patru eforturi principale în care sunt angajate forţele ruseşti în acest moment:

Efortul principal - Ucraina de Est (compus din două eforturi de sprijin subordonate);

Efortul de sprijin 1 - Harkiv şi Izium;

Efortul de sprijin 2 - Axa sudică;

Efortul de sprijin 3 - Sumî şi nord-estul Ucrainei.

Efortul principal - Ucraina de Est. Efort principal subordonat - Mariupol (obiectiv al Rusiei: capturarea oraşului Mariupol şi reducerea apărătorilor ucraineni)

Forţele ruse au efectuat lovituri de artilerie navală şi aeriene asupra oraşului-port Mariupol, în timp ce evacuările civililor din oţelăria Azovstal au continuat pe 1 şi 2 mai. Serviciul militar de aplicare a legii din Ucraina a raportat că peste 100 de civili au fost evacuaţi în oraşul Zaporojie din Azovstal pe 2 mai, dar apărătorii ucraineni au rămas la uzină.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forţele ruse au salvat 80 de civili (despre care a afirmat în mod fals că au fost ţinuţi ostatici la uzină) şi că 11 persoane evacuate s-au "oferit voluntar" să rămână în Republica Populară Doneţk.

Continuarea bombardamentelor ruseşti asupra oraşului Mariupol contrazice afirmaţiile Moscovei potrivit cărora forţele sale au securizat oraşul.

Efort principal subordonat - Oblastele Doneţk şi Luhansk (Obiectiv rusesc: Capturarea întregii regiuni Doneţk şi Luhansk, teritoriile revendicate de protagoniştii Rusiei în Donbas)

Forţele ruseşti au bombardat de-a lungul liniei de front Doneţk-Luhansk şi nu au efectuat niciun atac terestru confirmat pe 2 mai. Trupele ruse au continuat să se concentreze pe finalizarea cuceririi oraşelor Rubijne şi Popasna. Statul Major General ucrainean prevede că trupele ruseşti vor încerca probabil să folosească aceste puncte pentru a lansa o ofensivă în direcţia Severodoneţk.

De asemenea, Statul Major General ucrainean a declarat că forţele ruse au mutat un grup tactic de batalion (BTG) în zona Popasna pentru a-şi îmbunătăţi poziţia tactică şi a se pregăti să avanseze spre Severodonetsk. Statul Major General ucrainean a observat că trupele ruseşti stabilesc condiţiile pentru a avansa spre Slovyansk dinspre linia de front Lyman-Siversk, care se află la mai puţin de 25 km la est de Slovyansk. Această observaţie este în concordanţă cu rapoartele anterioare ale ISW, potrivit cărora trupele ruseşti au făcut progrese marginale spre sud-vest în jurul zonei Yampil în ultimele zile.

Sprijinirea efortului nr.1- Harkiv şi Izium (Obiectiv rusesc: Avansarea spre sud-est pentru a sprijini operaţiunile ruseşti din regiunea Luhansk; apărarea liniilor de comunicaţii terestre (GLOC) către axa Izyum).

Forţele ruse au continuat să se regrupeze şi să desfăşoare operaţiuni ofensive nespecificate în zona Izium, dar nu au făcut niciun avans confirmat pe 2 mai. Este posibil ca lovitura de artilerie cu rachete ucrainene din 30 aprilie asupra postului de comandă al Armatei ruse de aviaţie (VDV) şi al Armatei a 2-a de arme combinate din zona Izium să continue să perturbe operaţiunile ruseşti de-a lungul axei Izium.Trupele ruse, inclusiv elemente ale Armatei a 6-a de Arme Combinate şi trupele de coastă ale Flotei Baltice şi Flotei Pacificului, au continuat să bombardeze oraşul Harkiv şi localităţile din jur.

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat că forţele ucrainene au suferit pierderi semnificative atunci când au preluat controlul asupra satului Ruska Lozova (la mai puţin de 10 kilometri nord de oraşul Harkiv), sugerând că trupele ruseşti au văzut această zonă suficient de valoroasă încât să lupte din greu pentru a o menţine.

Efortul de susţinere nr. 2 - Axa de Sud (Obiectiv: Apărarea oraşului Herson împotriva contraatacurilor ucrainene)

Forţele ruse au continuat să se regrupeze, să facă recunoaştere şi să concentreze logistica pe 2 mai, probabil pentru a se pregăti pentru atacuri terestre asupra poziţiei ucrainene în direcţia Krîvîi Rih, Nicolaev şi Zaporojie.

Statul Major General ucrainean a raportat că forţele ruseşti au desfăşurat o unitate de artilerie nespecificată la Tokmak, care va sprijini probabil încercările ruseşti de a cuceri Orihiv, regiunea Zaporojie. Orihiv se află la intersecţia mai multor autostrăzi importante, iar cucerirea sa ar putea permite forţelor ruseşti să împingă spre oraşul Zaporojie, precum şi spre Doneţk. De asemenea, forţele ruseşti ar fi înfiinţat un atelier de reparaţii de echipamente într-o aşezare ocupată din Zaporojie Oblast.

Comandamentul Operaţional "Sud" al Ucrainei a declarat că forţele ruse nu au încercat ofensive terestre în sudul Ucrainei pe 2 mai, dar au efectuat periodic bombardamente de artilerie şi mortiere şi ar fi lansat un al treilea atac cu rachete asupra podului care duce peste estuarul Nistrului spre România.

Forţele ucrainene au afirmat că au lovit depozitele de muniţii ruseşti din Chornobaivka, regiunea Herson, pe 2 mai; o postare video pe reţelele de socializare ar putea corobora această afirmaţie, dar ISW nu a putut-o verifica din surse mai sigure. Forţele ucrainene au distrus, de asemenea, două nave de patrulare ruse din clasa Raptor care au făcut recunoaştere în Delta Dunării pe 2 mai. Nu au existat schimbări semnificative ale situaţiei în Transnistria.

Efortul de sprijinire nr. 3 - Sumî şi nord-estul Ucrainei (Obiectiv rusesc: Retragerea puterii de luptă în bună ordine pentru redistribuirea în estul Ucrainei)

Nu au existat activităţi semnificative pe această axă în ultimele 24 de ore.

Elementele imediate de urmărit, propuse de ISW, ar fi următoarele:

- Atacurile ruseşti din Izium vor fi probabil cel puţin temporar perturbate de atacul asupra postului de comandă rusesc din zonă.

- Forţele ruseşti vor încerca probabil să îi înfometeze pe apărătorii rămaşi la Uzina siderurgică Azovstal din Mariupol.

- Este posibil ca forţele ruseşti să se pregătească să desfăşoare operaţiuni ofensive reînnoite pentru a captura întreaga regiune Herson în zilele următoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii