Întâlnire în Ankara: Putin şi Erdogan vor discuta despre situaţia din Siria şi Irak

Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni astăzi cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în Ankara pentru discuţii privitoare la situaţia din Siria şi Irak.
Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Mikhail Metzel/AFP/Getty Images)

Vizita de lucru de o zi a liderului rus în capitala turcă are loc la trei zile după ce Vladimir Putin şi Recep Tayyp Erdogan au discutat prin telefon despre referendumul pentru independenţă din regiunea autonomă kurdă a Irakului, care a avut loc luni, 25 septembrie.

Cabinetul lui Erdogan a publicat miercuri o declaraţie în care a precizat că cei doi lideri vor discuta despre relaţiile bilaterale, “probleme regionale şi internaţionale, în special Siria şi Irak”.

Ankara a denunţat referendumul din 25 septembrie, care nu are un caracter obligatoriu, şi l-a acuzat pe liderul Guvernului Regional din Kurdistan, Masud Barzani, de “trădare” pentru că a organizat votul.

Turcia vede referendumul, căruia i s-a opus cu tărie şi guvernul din Bagdad şi o mare parte a comunităţii internaţionale, ca o ameninţare pentru securitatea sa naţională şi se teme că va alimenta separatismul în rândul propriei populaţii kurde. La rândul său, Iranul s-a opus votului din Kurdistan, invocând aceeaşi temere privind populaţia sa kurdă.

Oficiali din Ankara au declarat că Erdogan şi Putin au discutat telefonic despre referendum şi au convenit că votul afectează integritatea teritorială a Irakului şi Siriei.

Kremlinul încă nu a condamnat în mod explicit referendumul, subliniind în schimb importanţa menţinerii integrităţii teritoriale a Irakului.

Autorităţile electorale din regiunea kurdă declară că referendumul pentru independenţă a fost susţinut cu 92% dintre voturi.

În Siria, forţele ruse şi turce sprijină diferite tabere în războiul ce durează de peste 6 ani în ţară. Astfel, Rusia şi Iranul îl susţin pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, în timp ce Turcia, SUA şi alte câteva state regionale şi occidentale sprijină diverse grupuri rebele care se opun conducerii lui Assad. În acelaşi timp, ambele tabere luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat miercuri că vizita lui Putin are “obiective absolut pragmatice”, precizând că cele două ţări menţin o “cooperare foarte strânsă” în sectoare precum comerţ, investiţii, cultură, tehnică militară şi altele.

El a mai afirmat că cele două părţi îşi vor “sincroniza ceasurile în privinţa tuturor acestor probleme”.

Relaţiile dintre Moscova şi Ankara s-au tensionat după ce un avion de luptă turcesc a doborât un avion de luptă rusesc la sfârşitul anului 2015. Turcia a declarat că avionul rusesc a pătruns în spaţiul său aerian, în timp ce Rusia a insistat că avionul său a intrat în spaţiul aerian sirian.

Totuşi, cele două tabere şi-au consolidat de atunci legăturile pe fondul amplificării tensiunilor dintre SUA şi Turcia din cauza mai multor probleme, inclusiv suportul Washingtonului pentru luptătorii kurzi din Siria pe care Ankara îi consideră terorişti.

La începutul acestei luni, Turcia a semnat un acord cu Rusia pentru cumpărarea mai multor sisteme de antirachetă S-400.

Acordul, cea mai semnificativă achiziţionare de arme de către Turcia de la un furnizor non-NATO, a generat temeri în Occident ca urmare a compatibilităţii tehnice cu echipamentele alianţei militare vestice.

Atât Moscova, cât şi Ankara au ignorat temerile, iar Erdogan a afirmat în 12 septembrie că Turcia ia pe cont propriu decizii legate de propria-i independenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe