Întâlnire neaşteptată între un scafandru şi un peşte-liliac pe fundul oceanului, în Caraibe [video]

Peştele liliac cu nasul scurt (Ogcocephalus nasutus)
Peştele liliac cu nasul scurt (Ogcocephalus nasutus) (Courtesy of Caribbean Reef Life)

Mikey Charteris, scafandru expert în viaţa marină şi autorul cărţii "Caribbean Reef Life", a avut norocul să întâlnească într-un canal nămolos, cunoscut sub numele de French Cay Cut, de pe coasta Roatán, Honduras, un peşte extrem de rar: un peşte liliac cu nasul scurt. În videoclip, acesta poate fi văzut plimbându-se pe fundul oceanului, “mergând” cu aripioarele, în timp ce caută hrană.

"Este fără îndoială cel mai ciudat peşte din Caraibe", a declarat Charteris pentru Daily Mail. "Merge încet căutând pradă precum crabi şi peşti mici, dar poate înota cu coada dacă se sperie".

Peştele liliac cu nasul scurt, Ogcocephalus nasutus, este un peşte cu corn, lent, cu pielea maro pătată, care nu se distinge uşor pe fundul oceanului. Poate avea, de asemenea, culoarea maro-roşcat sau gri şi este un prădător expert în crustacei, peşti şi viermi polichetici.

Charteris a descris peştele drept „o bucată de burete maro care se împerechează cu un unicorn”, adăugând că, deşi este originar din Caraibe, descoperirea lui este incredibil de rară.

„Îl vezi foarte rar”, a spus el. "Trebuie să depui eforturi mari deoarece se scufundă în canale nămoloase şi întinderi nisipoase la mică adâncime, unde în mod normal există o vizibilitate mai redusă". Dar Charteris a avut însă noroc şi în cele din urmă a văzut unul.