Întâlnirea dintre Putin şi Erdogan, la Soci, repune pe tapet conflictul nerezolvat din Siria

Vehicul blindat aparţinând armatei turce, în Siria
Vehicul blindat aparţinând armatei turce, în Siria (Getty Images)

Vladimir Putin s-a întâlnit, miercuri, cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, la primul summit în persoană desfăşurat în ultimul an şi jumătate, pe măsură ce tensiunile dintre cele două ţări în privinţa Siriei cresc.

Întâlnirea de la Soci a fost lungă, a durat aproximativ trei ore şi a survenit chiar în momentul în care Putin a ieşit din autoizolarea impusă după ce membrii personalului său au fost infectaţi cu virusul Wuhan.

În Siria, săptămâna aceasta, armata rusă a extins atacurile aeriene lângă Idlib, sprijinind armata siriană, care intensifică eforturile de recucerire a unei autostrăzi cheie din nord-vest. Operaţiunea a generat o acumulare de trupe turceşti desfăşurate în zonă pentru a descuraja forţele pro-Assad.

Potrivit publicaţiei Al-Monitor, o serie de probleme legate de apărare au complicat şi mai mult relaţiile dintre Rusia şi Turcia: „La câteva zile după ce Erdogan şi-a exprimat nemulţumirea faţă de SUA - aliat NATO -, a sugerat că Turcia va achiziţiona al doilea set de rachete S-400 şi a afirmat că forţele SUA ar trebui să părăsească Siria.

Comunicatele de presă oficiale din Rusia au dezvăluit detalii neobişnuite în ceea ce priveşte poziţiile specifice adoptate în timpul întâlnirii, dar au subliniat dorinţa de „stabilitate” în regiunea Orientului Mijlociu.

Într-o declaraţie, prin intermediul presei de stat ruse, a indicat faptul că Vladimir Putin a subliniat cooperarea de succes dintre cele două ţări în ceea ce priveşte situaţia din Siria şi Libia. De asemenea, s-a concentrat asupra activităţii centrului de control al încetării focului din Nagorno-Karabah. Potrivit liderului rus, această cooperare „este o garanţie puternică” a stabilităţii în regiune.

Cei doi lideri au discutat şi despre cooperarea energetică, în urma anunţului finalizării conductei de gaze naturale Nord Stream 2.

Putin i-a mulţumit lui Erdogan pentru poziţia sa faţă de construcţia Turkstream, datorită căreia Ankara se simte în siguranţă pe fondul dificultăţilor de pe piaţa europeană a gazelor. Liderul turc, la rândul său, a abordat problema unui proiect comun - construcţia primei centrale nucleare la Akkuyu, al cărei prim generator ar putea fi construit anul viitor.

Siria a fost cea mai controversată problemă, în ciuda asigurărilor oficiale de „cooperare”. În ciuda războiului care a ieşit de mai mult timp de pe radarele presei, indicatorii sugerează că tensiunile vor creşte din nou, având în vedere că Assad încearcă să controleze zona Idlib momentan controlată de Al-Qaeda. Dar atât SUA, cât şi Turcia vor condamna fără îndoială orice agresiune a Siriei în zonă şi vor aduce acuzaţii privitoare la crimele de război şi ameninţări cu intervenţia militară, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată când armata siriană a încercat să preia controlul asupra zonei.

Atât Moscova, cât şi Damascul au acuzat Turcia de sprijinirea teroriştilor în Idlib. Ultima dată când conflictul a escaladat în zonă, într-un atac aerian major rus au fost ucişi cel puţin 37 de soldaţi turci şi un număr mai mare de militanţi susţinuţi de turci. Acest lucru a urmat doborârii, în 2015, a unui avion rusesc Su-24 de către un avion de vânătoare F-16 turcesc în zona graniţei dintre Turcia şi Siria, incident care a îngheţat temporar relaţiile dintre Putin şi Erdogan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe