„Interes electoral cu iz de mucegai”. Simpatizanţi PSRM au protestat la Bălţi în apărarea limbii ruse

Socialiştii încălecă tema discriminării lingvistice în următoarele luni, calculând că în acest fel şi-ar putea recupera poziţiile puternic avariate de un lider eşuat şi de dezastrul din alegeri, afirmă Igor Munteanu.
Protest al simpatizanţilor PSRM la Bălţi în apărarea limbii ruse
Protest al simpatizanţilor PSRM la Bălţi în apărarea limbii ruse (socialistii.md)

Zeci de persoane, simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor au participat duminică, la Bălţi, la un miting „în apărarea limbii ruse”. Aceştia au acuzat Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) că ”ar încălca drepturile vorbitorilor de limbă rusă, în cazul în care nu recunosc limba rusă ca limbă interetnică”.

Socialiştii scriu pe site-ul lor oficial că protestatarii din „capitala nordului” sunt revoltaţi de decizia CCM prin care s-a constatat neconstituţionalitatea Legii privind funcţionarea limbilor pe teritoriul R. Moldova. „Locuitorii din Bălţi consideră că limba moldovenească este limba de stat, iar rusa – limbă de comunicare interetnică.”

În context, deputatul Platformei DA, Igor Munteanu a declarat că obsesia propagandiştilor PSRM de a căuta vinovaţi externi şi de a se victimiza politic în faţa unor minorităţi naţionale are multe explicaţii, dar şi un interes electoral cu iz de mucegai.

În opinia acestuia, planul socialiştilor este de a încăleca tema discriminării lingvistice în următoarele luni, calculând că în acest fel şi-ar putea recupera poziţiile puternic avariate de un lider eşuat şi de dezastrul din alegeri.

Acţiunile PSRM conduse de deputaţii săi, care şi-au scos în stradă celulele lor teritoriale sunt cinice şi iresponsabile, a adăugat parlamentarul, menţionând că Hotărârile CCM sunt definitive şi nu pot fi schimbate cu forţa străzii, iar cine abuzează de acest instrument să se aştepte la consecinţe legale şi politice.

Mai mult, PSRM pe proprie răspundere nesocoteşte Constituţia, atacând legalitatea unei hotărâri definitive a Curţii şi negând, în acest fel, ordinea constituţională. Aceştia susţin infantil şi iresponsabil că motivul declarării neconstituţionalităţii legilor (adoptate la 3 decembrie 2020 de PSRM şi Şor) este rezultatul aflării unor cetăţeni români, „infiltraţi în Curtea Constituţională (!)”.

„Ar trebui cineva să le amintească acestor ipocriţi că incitarea unor conflicte interetnice, pasiuni lingvistice, va naşte şi nişte responsabilităţi penale, care ar putea lovi puternic în PSRM exact acolo unde acest partid este cel mai vulnerabil”, a notat Igor Munteanu, precizând că la marşurile PSRM au participat anumiţi preoţi ai Mitropoliei Moldovei, supusă Patriarhiei Moscovei, grupuri etnice politizate, elemente marginale, care-şi oferă angajaţii cu împrumut şi presa finanţată din Bahamas, toţi folosiţi ca sateliţi ai PSRM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe