Într-o misiune de a opri recoltarea de organe

Avocatul şi activistul pentru drepturile omului David Matas, în vizită în Ierusalim, septembrie 2012.
Avocatul şi activistul pentru drepturile omului David Matas, în vizită în Ierusalim, septembrie 2012. (Genevieve Belmaker / The Epoch Times)

În timpul unui interviu recent cu avocatul canadian David Matas în legătură cu noua sa carte despre recoltarea de organe ce are loc în China, am observat ceva: el este un domn incredibil de ocupat. În timpul unei scurte vizite în Ierusalim (mai puţin de 2 zile) el şi-a făcut timp pentru a-mi răspunde la nişte întrebări. În drum spre cafeneaua unde am discutat, el a cumpărat un cadou pentru nepotul său. Această înclinaţie pentru mai multe sarcini pare să fie tipică. El se deplasează în continuu, munceşte în continuu, mereu se gândeşte la ce va face în continuare. Şi activismul în drepturile omului este o activitate secundară pentru el. Doar îmi pot imagina ce ar putea realiza dacă s-ar dedica în întregime acestei misiuni.

“Chiar şi când sunt la întâlniri îmi verific mereu emailurile,” mi-a spus Matas când l-am întrebat cum de reuşeşte să fie ocupat cu atât de multe lucruri diferite.

În 2009, Matas a scris alături de David Kilgour cartea Recoltarea Sângeroasă: Recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong din China. Cu doar câteva luni în urmă, el a publicat o a doua carte, la a cărei editare a participat, Organele de Stat: Abuzul de Transplanturi din China. Cea de-a doua sa carte este o colecţie de esee primite de la colaboratori, incluzând doctori în transplanturi, de pe 4 continente.

Când vine vorba de recoltarea de organe, el are un bun motiv să rămână constant în contact cu oamenii.

Conform unei cercetări realizate de Centrul de Informare al Falun Dafa (CIFD), din zecile de mii de transplanturi de organe realizate în China anual, datele indică faptul că donaţiile voluntare de organe se ridică la doar câteva sute. Aceasta este o trădare etică serioasă din partea doctorilor şi o crimă împotriva umanităţii.

Afirmaţiile guvernului chinez că organele pentru transplanturile de inimă, rinichi şi ficat provin de la prizonieri executaţi au fost privite cu un scepticism tot mai mare începând cu 2006, anul în care s-a raportat pentru prima dată despre aceste crime. Dovezile tot mai consistente care au ieşit la suprafaţă sugerează că majoritatea acestor organe provin de la prizonieri ucişi doar pentru valoarea monetară a organelor lor. Mulţi dintre cei ucişi sunt practicanţi Falun Gong, cel mai mare grup de prizonieri ai conştiinţei din lume.

Încet dar sigur, guvernul american începe să acorde atenţie. În 2011, Departamentul de Stat american a declarat în Raportul său anual asupra Drepturilor Omului că: “Grupurile media şi de susţinere din străinătate şi din ţară au continuat să raporteze cazuri de recoltări de organe, în special de la practicanţi Falun Gong şi uiguri.”

Matas, care era o figură permanentă la audieri şi evenimente pe tema recoltării de organe după publicarea cărţii sale în 2009, este acum uşurat că şi alţii se implică tot mai mult.

“Trebuie să vorbească şi alţii despre asta, nu doar eu”, a declarat el, adăugând că nu s-a alăturat unei audieri a Camerei în 17 septembrie pe această tema pentru ca alţii să fie în centrul atenţiei. Se pare că speranţa lui Matas ca problema să primească o atenţie tot mai mare devine tot mai mult o realitate.

În 3 octombrie, 106 membri ai Congresului au trimis secretarului de stat american Clinton o scrisoare în care au cerut publicarea informaţiilor legate de abuzurile comise în domeniul transplanturilor în China pe care guvernul american le-ar avea în posesie. Cererea a fost declanşată după ce fostul viceprimar al oraşului Chongqing, Wang Lijun, a oferit detalii despre recoltarea de organe în timpul unei şederi de 24 de ore într-un consulat american din China în luna februarie.

Matas spune că există multe lucruri pe care oamenii le pot face de asemenea.

“Scrie o scrisoare, mergi la un protest”, spune el. “Fă ce poţi.”