Inundaţii în Pakistan. Ministru: O treime din ţară este sub ape

Inundaţii puternice în Pakistan
Inundaţii puternice în Pakistan (Youtube - captură ecran)

O treime din Pakistan a fost complet scufundată de inundaţii istorice devastatoare care au distrus drumuri, case şi culturi, lăsând pagube umane şi materiale uriaşe, informează BBC.

"Totul este un mare ocean, nu există pământ uscat pentru a pompa apa", a declarat ministrul pakistanez pentru Climă, Sherry Rehman, care califică situaţia drept "o criză de proporţii inimaginabile".

Potrivit oficialilor pakistanezi, cel puţin 1.136 de persoane şi-au pierdut viaţa de la începutul sezonului musonic în iunie, ploile de vară de anul acesta fiind considerate drept cele mai abundente din ultimul deceniu.

"La propriu, o treime din Pakistan este sub ape în acest moment, ceea ce a depăşit orice limită, orice normă pe care am văzut-o în trecut. Nu am văzut niciodată aşa ceva", a declarat Rehman pentru agenţia de presă AFP.

Dintre persoanele despre care se ştie că au murit, 75 au fost doar în ultimele 24 de ore, au declarat luni oficialii, adăugând că se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească.

Inundaţii puternice în Pakistan
Inundaţii puternice în Pakistan (Youtube - captură ecran)

Ministrul pakistanez de Externe, Bilawal Bhutto-Zardari, a declarat pentru sursa citată că se crede că o treime dintre cei care au murit sunt copii.

"Încă evaluăm amploarea pagubelor", a adăugat el.

Oficialii estimează că peste 33 de milioane de pakistanezi - unul din şapte oameni - au fost afectaţi de inundaţiile istorice. Apele abundente din nordul ţării, în Valea Swat, au măturat poduri şi drumuri, izolând sate întregi. Mii de persoane care locuiesc în zona muntoasă au primit ordin de evacuare - dar chiar şi cu ajutorul elicopterelor, autorităţile încă se străduiesc să ajungă la cei care sunt blocaţi.

"Sat după sat a fost distrus. Milioane de case au fost distruse", a declarat duminică premierul Shehbaz Sharif, după ce a survolat zona cu un elicopter.

Cei care au reuşit să scape au fost înghesuiţi într-una dintre numeroasele tabere improvizate din întreaga ţară.

"Viaţa aici este mizerabilă. Respectul nostru de sine este în joc", a declarat pentru AFP Fazal Malik, victimă a inundaţiilor, de la o şcoală care a fost folosită pentru a găzdui aproximativ 2.500 de persoane evacuate în provincia Khyber Pakhtunkhwa din nord-vestul ţării.

Provincii precum Sindh şi Balochistan sunt cele mai afectate, dar regiunile muntoase din Khyber Pakhtunkhwa au fost, de asemenea, grav afectate.

Musonul record din acest an este comparabil cu inundaţiile devastatoare din 2010 - cele mai sângeroase din istoria Pakistanului - care au provocat moartea a peste 2.000 de persoane.

Există, de asemenea, o îngrijorare tot mai mare cu privire la costurile iminente ale reconstrucţiei după acest dezastru, iar guvernul pakistanez a făcut apel la ajutor financiar din partea agenţiilor de ajutor, a ţărilor prietene şi a donatorilor internaţionali.

"O estimare preliminară, foarte timpurie, arată că sunt mari, mai mari de 10 miliarde de dolari. Aproape jumătate din recolta de bumbac a ţării a fost spălată de ape, iar câmpurile de legume, fructe şi orez au suferit pagube semnificative", a declarat ministrul Planificării, Ahsan Iqbal, pentru Reuters.

Un cultivator de orez din apropierea oraşului Sukkur, din sud-estul provinciei Sindh, a declarat pentru agenţia de presă AFP că terenurile sale au fost devastate de inundaţii.

"Recolta noastră se întindea la peste 5.000 de acri pe care a fost semănat orez de cea mai bună calitate şi care este consumat de voi şi de noi. Totul s-a terminat", a declarat Khalil Ahmed, un pakistanez în vârstă de 70 de ani.

Sindh este atât de inundat de apă încât lucrătorii de urgenţă se străduiesc să ajungă la cei care au nevoie de ajutor.

"Nu există piste de aterizare sau abordări disponibile... piloţilor noştri le este greu să aterizeze", a declarat pentru AFP un oficial militar pakistanez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură