"Inutilizabil pentru totdeauna?" - 15 lucruri de ştiut despre "exploziile" misterioase care au avariat Nord Stream 1 şi 2

(Captură ecran)

Tocmai s-a întâmplat ceva foarte ciudat. Luni, au fost detectate mari "explozii" subacvatice în zonele precise ale mării în care sistemul de conducte Nord Stream are acum scurgeri. De fapt, exploziile au fost atât de mari încât au fost înregistrate pe scara Richter. Dacă cineva ar fi vrut să avarieze intenţionat conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, ar fi fost nevoie de explozii foarte mari, deoarece aceste conducte sunt extrem de groase. Prin urmare, se pare că acesta a fost un act deliberat de sabotaj, iar asta este ceea ce susţin acum mulţi oficiali europeni. Dar dacă acesta este cazul, cine a fost în spatele acestui act?

În acest moment, pur şi simplu nu ştim.

Dar există anumite fapte pe care le avem. Iată 15 lucruri pe care le ştim despre "exploziile misterioase" care au avariat grav conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2:

#1 Ni s-a spus că secţiunile în care au fost avariate conductele se află la "70-90 de metri sub nivelul mării". Aşadar, cineva ar trebui să coboare destul de adânc pentru a ajunge la ele.

#2 Este extrem de puţin probabil ca aceste conducte să se fi putut sparge din greşeală, deoarece sunt extrem de groase...

Conducta de oţel în sine are un perete de 4,1 cm şi este acoperită cu beton armat cu oţel cu o grosime de până la 11 cm. Fiecare secţiune a ţevii cântăreşte 11 tone, care ajunge la 24-25 de tone după ce se aplică betonul.

#3 S-a raportat că "s-au auzit explozii" în zonele în care acum se scurge gazul din conducte...

Exploziile au fost auzite în apropierea conductelor Nord Stream 1 şi 2, unde gazul se scurge acum în Marea Baltică prin trei găuri, au confirmat oamenii de ştiinţă, în timp ce îngrijorările cronice legate de siguranţă au dus la impunerea unei zone de excludere de cinci mile marine (9.26 Km) în jurul zonei afectate.

#4 Reţeaua seismică naţională suedeză a detectat o explozie care a înregistrat 1,9 pe scara Richter şi alta care a înregistrat 2,3 pe scara Richter...

Două explozii submarine puternice au fost detectate luni în aceeaşi zonă maritimă în care au avut loc scurgerile de gaze Nord Stream, potrivit Reţelei seismice naţionale suedeze.

Reţeaua de monitorizare a precizat că prima explozie a avut loc luni, la ora 2:03, ora Suediei, cu o magnitudine de 1,9 pe scara Richter, urmată de o a doua la ora 19:04, în aceeaşi zi, cu o magnitudine de 2,3.

#5 Se pare că cea mai mare scurgere "răspândeşte bule cu diametrul de un kilometru bun"...

Aceasta concluzie survine după ce imagini şocante publicate astăzi de armata daneză de la un survol al regiunii afectate au arătat întinderi uriaşe de mare în apropierea insulei daneze Bornholm, în timp ce gazul ieşea la suprafaţă.

O declaraţie militară a afirmat că cea mai mare scurgere "răspândeşte bule cu un diametru de un kilometru. Cea mai mică creează un cerc de aproximativ 200 de metri în diametru", în timp ce şeful Agenţiei daneze pentru energie a declarat că ar putea dura până la o săptămână până când gazul va înceta să se scurgă în mare.

#6 Oficialii germani susţin că acesta a fost un act deliberat de sabotaj...

Totuşi, Germania ar fi mult mai puţin ezitantă, oficialii fiind de părere că sabotajul este practic singura cauză plauzibilă pentru aceste scurgeri.

"Nu ne putem imagina un scenariu care să nu fie un atac ţintit. Totul vorbeşte împotriva unei coincidenţe", ar fi declarat un oficial guvernamental pentru ziarul german Der Tagesspiegel.

#6 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atribuit miercuri scurgerile din gazoductele Nord Stream unor acte de sabotaj şi a declarat că a discutat cu ministrul danez al Apărării despre protecţia infrastructurilor critice din ţările NATO.

#7 Interesant este că acest incident a avut loc la doar o zi după ce mii de protestatari germani au ieşit în stradă şi au cerut deschiderea conductei Nord Stream 2...

Mii de protestatari au ieşit duminică în stradă în oraşul Lubmin, situat pe litoral în nord-estul Germaniei, cerând oficialilor să pună în funcţiune proiectul de gazoduct Nord Stream 2, care a fost oprit şi care a fost conceput pentru a transporta combustibil din Rusia în Germania.

Germania a blocat lansarea ambiţiosului proiect energetic timp de luni de zile, înainte de a-l pune pe tapet în urma operaţiunii militare a Rusiei în Ucraina, care se află acum în a opta lună.

#8 Premierul Danemarcei consideră, de asemenea, că a fost un act deliberat de sabotaj...

Premierul danez, Mette Frederiksen, a declarat că guvernul său crede că scurgerile au fost cauzate de "acţiuni deliberate", adăugând că gazoductul de alimentare cu gaz va fi oprit pentru aproximativ o săptămână.

Ea a declarat în această seară: "Autorităţile au apreciat acum în mod clar că este vorba de acţiuni deliberate. Nu a fost un accident. Nu există încă informaţii care să indice cine ar putea fi în spatele acestei acţiuni".

#9 Ucrainenii dau vina pe ruşi pentru explozii...

Aceasta vine după ce consilierul prezidenţial al Kievului, Mihailo Podoliak, a declarat pe Twitter: "Scurgerea de gaz pe scară largă nu este nimic mai mult decât un atac terorist planificat de Rusia şi un act de agresiune împotriva UE".

Podoliak a acuzat Rusia că încearcă să 'destabilizeze situaţia economică din Europa şi să provoace panică înainte de iarnă'.

#10 S-a raportat că CIA a avertizat recent Germania cu privire la un potenţial atac asupra conductelor...

Revista germană Spiegel a declarat că Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) a avertizat recent Berlinul cu privire la semnele tot mai numeroase ale unui posibil atac planificat asupra sistemului de conducte Nord Stream.

Spiegel a relatat, citând surse neidentificate, că CIA a informat Berlinul în vară despre posibile atacuri asupra NS1 şi NS2.

#11 Un membru polonez al Parlamentului European pare absolut convins că Statele Unite au fost în spatele atacului...

Un fost ministru polonez al Apărării, Radek Sikorski, a atribuit Statelor Unite sabotarea a două conducte, Nord Stream 1 şi 2, care transportă gaze naturale din Rusia către Germania. "Mulţumesc, SUA", a scris Sikorski pe Twitter. Sikorski a fost ministru al Apărării Naţionale în perioada 2005 - 2007 şi a ocupat anterior funcţiile de ministru adjunct al Apărării Naţionale şi ministru adjunct al Afacerilor Externe. În prezent, el este membru ales al Parlamentului European.

Nord Stream 1 şi 2 se află pe fundul Mării Baltice. Nord Stream 2 a fost finalizat anul trecut, dar Germania nu l-a deschis niciodată, deoarece Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.

#12 Joe Biden a ameninţat anterior că va "pune capăt" gazoductului Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina: "Dacă Rusia invadează... atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt".

#13 Victoria Nuland a ameninţat, de asemenea, anterior, conducta Nord Stream 2: "Dacă Rusia invadează Ucraina, într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va merge mai departe".

#14 Între timp, oficialii europeni tocmai s-au întâlnit pentru "pentru a marca deschiderea noii conducte baltice"...

Liderii din Polonia, Norvegia şi Danemarca au participat la o întâlnire pentru a marca deschiderea noii conducte baltice, o etapă cheie în demersul de a desprinde Polonia şi Europa de gazul rusesc.

Conducta va transporta gaze naturale din platforma norvegiană, prin Danemarca şi prin Marea Baltică, până în Polonia. Este piesa centrală a unei strategii poloneze de diversificare faţă de Rusia, care a început cu mulţi ani înainte ca invazia Moscovei în Ucraina din februarie să declanşeze o criză energetică globală.

Fluxurile din Norvegia, împreună cu livrările prin intermediul terminalelor de gaz lichefiat, sunt esenţiale pentru planul Poloniei. Ţara a fost privată de livrările de gaze ruseşti în aprilie, se presupune că a refuzat să plătească în ruble.

#15 Tagesspiegel din Germania relatează că autorităţile de securitate germane presupun că cele trei tuburi ale gazoductului Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică vor fi pentru totdeauna inutilizabile după presupusele acte de sabotaj.

Dacă acestea nu vor fi reparate rapid, va pătrunde multă apă sărată şi va coroda conductele, a aflat Tagesspiegel din cercurile guvernamentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii