Înverziri: Germania dă undă verde consumului de cannabis

Redacţia
03.04.2024

Germania a devenit luni cea mai mare ţară din UE care a legalizat canabisul în scop recreativ, în ciuda obiecţiilor vehemente ale politicienilor din opoziţie şi ale asociaţiilor medicale, potrivit AP.

Conform primului pas al noii legi mult dezbătute, adulţii de peste 18 ani au acum voie să aibă asupra lor 25 de grame de canabis uscat şi să cultive acasă până la trei plante de marijuana.

Astfel, Germania promovează una dintre cele mai liberale legi privind canabisul din Europa, alături de Malta şi Luxemburg, care au legalizat consumul recreaţional în 2021 şi, respectiv, 2023.

Olanda, cunoscută pentru atitudinea permisivă faţă de acest drog, a adoptat în ultimii ani o abordare mai strictă pentru a contracara turismul legat de consumul de canabis.

În timp ce legea a intrat în vigoare la miezul nopţii, sute de persoane au demonstrat în sprijinul iniţiativei lângă poarta Brandenbrug din Berlin, multe dintre ele aprinzându-şi jointuri în ceea ce unul dintre participanţi, un foarte fericit Niyazi, în vârstă de 25 de ani, a numit "un pic de libertate în plus".

Ca următor pas al acestei politici, de la 1 iulie va fi posibil să se obţină în mod legal iarbă prin intermediul "cluburilor de canabis" din ţară.

Aceste asociaţii reglementate vor putea avea până la 500 de membri fiecare şi vor putea distribui până la 50 de grame de canabis de persoană pe lună.

Până atunci, "consumatorii nu trebuie să spună poliţiei de unde şi-au cumpărat canabisul" în cazul unui control pe stradă, a declarat pentru AFP Georg Wurth, directorul Asociaţiei germane a canabisului.

Planurile iniţiale de vânzare a canabisului prin intermediul magazinelor autorizate au fost abandonate din cauza opoziţiei UE, deşi o a doua lege este în curs de elaborare pentru a testa vânzarea drogului în magazine în regiuni pilot.

Guvernul german, o coaliţie tripartită condusă de social-democraţii cancelarului Olaf Scholz, susţine că legalizarea va contribui la limitarea pieţei negre în creştere a acestui drog popular.

Însă grupurile de sănătate şi-au exprimat îngrijorarea că legalizarea ar putea duce la o creştere a consumului în rândul tinerilor, care se confruntă cu cele mai mari riscuri pentru sănătate.

Consumul de canabis în rândul tinerilor poate afecta dezvoltarea sistemului nervos central, ceea ce duce la un risc crescut de a dezvolta psihoze şi schizofrenie, au avertizat experţii.

"Din punctul nostru de vedere, legea, aşa cum este scrisă, este un dezastru", a declarat pentru AFP Katja Seidel, terapeut la un centru de dependenţă de canabis pentru tineri din Berlin, citat de AP.

Guvernul a promis o amplă campanie de informare pentru a creşte gradul de conştientizare a riscurilor şi pentru a stimula programele de sprijin.

De asemenea, acesta a subliniat că canabisul va rămâne interzis pentru tinerii sub 18 ani şi la mai puţin de 100 de metri de şcoli, grădiniţe şi locuri de joacă.

Legea a fost criticată şi de poliţie, care se teme că va fi dificil de aplicat.

O altă problemă potenţială este faptul că legea va declara retroactiv o amnistie pentru infracţiunile legate de canabis, creând o bătaie de cap administrativă pentru sistemul juridic.

Potrivit Asociaţiei Judecătorilor Germani, graţierea s-ar putea aplica la peste 200.000 de cazuri care ar trebui verificate şi procesate.

Liderul opoziţiei conservatoare Friedrich Merz a declarat că va abroga "imediat" legea dacă el şi partidul său vor forma un guvern în urma alegerilor naţionale din 2025.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor