Investigaţie jurnalistică. "Cartierul generalului: Pe aici, cândva, trecea un râu" [video]

Gabriel Oprea a îngropat un râu pentru a face loc unui cartier de vile. În interes personal, nu naţional. A câştigat, astfel, 2.5 milioane de euro. N-a fost singur în schema imobiliară. L-a ajutat primarul Florentin Pandele, paravan a fost Loredana Radu, nepoata generalului, iar vilele au fost construite de afaceristul Dumitru Bucşaru.
Cartierul generalului Gabriel Oprea
Cartierul generalului Gabriel Oprea (Captură Youtube)

Generalul Gabriel Oprea a băgat în pământ un râu pentru a face loc unui cartier de vile, într-o controversată afacere imobiliară în care apar nume importante de pe scena politică, dezvăluie jurnaliştii de la RISE Project şi Centrul de Investigaţii Media.

Schema de 2,5 milioane de euro a început tot prin paravanul pe nume Loredana Radu, nepoata lui Oprea şi avocat al fostului premier Ponta, arestată împreună cu primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, pentru că ar fi intermediat o altă şpagă pentru unchiul ei.

La câteva zile după ce un cunoscut samsar ilfovean a fost împroprietărit de comisia judeţeană cu 20 de hectare de teren în Voluntari, nepoata lui Oprea, Loredana Radu, a cumpărat de la acesta un hectar, cu preţul de 400.000 de dolari. Terenul era lipit de o altă proprietate care-i aparţinea generalului.

Nepoata lui Oprea i-a vândut imediat jumătate din teren unchiului ei. Cealaltă jumătate a ajuns la omul de afaceri Dumitru Bucşaru. Pe tot hectarul vândut celor doi, Loredana Radu a luat exact cât a plătit: 400.000 de dolari.

Noii coproprietari ai terenului cumpărat de la Loredana Radu, Oprea şi Bucşaru au mers la Primăria Voluntari şi au luat o autorizaţie de construire pentru 19 vile de lux. Nu înainte de a face să dispară o porţiune din râul Valea Roşie, care era graniţa de nord a proprietăţii lor.

Fără nicio autorizaţie, râul a fost înghesuit într-o ţeavă de plastic, pe care proprietarii au îngropat-o pe toată lungimea parcelei lor de teren. După finalizarea construcţiei, zece din cele 19 vile i-au revenit generalului Oprea, care le-a vândut apoi unui controversat om de afaceri cu suma de 2,5 milioane de euro în iulie 2007. Aceasta este cea mai mare tranzacţie imobiliară a generalului Oprea. Dintre cele cunoscute.

RISE Project şi Centrul de Investigaţii Media vă prezintă istoria cartierului de vile al cuplului Oprea-Bucşaru din Pipera, o poveste cu iz penal în care mai apar Florentin Pandele şi Traian Băsescu.

Pentru a citi continuarea investigaţiei intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne