Investigaţie la Berna contra publicaţiei care avertiza în legătură cu venirea romilor în Elveţia

Doua fete de etnie rroma. (www.paulaflorescu.ro)
Epoch Times România
11.04.2012

Autorităţile de la Berna au lansat o investigaţie împotriva Die Weltwoche, după ce săptămânalul a publicat pe copertă fotografia unui copil rom care îndreaptă o armă către camera de filmat şi un dosar sub titlul ”Vin romii. Jafuri în Elveţia”.

”Cazul este în prezent investigat. Comisia Federală împotriva Rasismului şi Clubul Elveţian de Presă au luat atitudine faţă de publicarea acestui dosar de către Die Weltwoche. Totodată, împotriva Die Weltwoche au fost depuse mai multe plângeri”, a precizat Ambasada Elveţiei la Bucureşti.

Ambasada Elveţiei mai subliniază faptul că în Europa de sud-est Ţara Cantoanelor ”promovează integrarea şi protecţia minorităţii roma. În acest sens, Elveţia sprijină diferite proiecte în domeniul educaţiei, al sănătăţii, al accesului la apă potabilă sau participării la dezbaterile democratice”.

Săptămânalul elveţian Die Weltwoche a provocat o serie de reacţii negative după ce a publicat pe copertă fotografia unui copil rom care îndreaptă o armă către camera de filmat şi un dosar sub titlul "Vin romii. Jafuri în Elveţia".

Reacţiile au apărut nu numai în Elveţia, ci şi în Germania şi Austria.

Un jurnalist austriac a înaintat o plângere în instanţă şi a precizat că prin această iniţiativă doreşte să dea "un semnal simbolic" împotriva a ceea ce consideră "o generalizare şi o caracterizare a tuturor romilor drept infractori".

O altă plângere a fost înaintată de o femeie din Basel, care susţine că prin această copertă şi prin materialele care abordează problema romilor veniţi în Elveţia, săptămânalul a încălcat legile privind combaterea rasismului din Ţara Cantoanelor.

Peter Studer, preşedinte al Clubului Elveţian de Presă între 2001 şi 2007, a declarat că este vorba de o "fotografie scandaloasă cu accente rasiste".

Redactorul-şef al Die Weltwoche, publicaţie cunoscută pentru legăturile sale cu formaţiunea populistă Partidul Poporului Elveţian (SVP), a precizat că nu înţelege aceste reacţii şi că este cu adevărat scandalos faptul că cei care au criticat coperta nu s-au revoltat faţă de abuzul la care sunt supuşi copiii romi de către bande de infractori.

La sfârşitul lunii trecute, cantoanele din vestul Elveţiei, unde rata infracţionalităţii a crescut mai mult decât media naţională în 2011, cer autorităţilor de la Berna legi mai dure şi pedepse mai mari pentru infractorii străini.

Potrivit statisticilor poliţiei, în 2011 rata infracţiunilor a crescut cu 16% pe întreg teritoriul, dar nivelul este mai ridicat în cantoanele din vestul ţării, de la graniţa cu Franţa. Din această cauză, autorităţile din cantoanele Geneva şi Waadt au cerut sprijinul Bernei pentru o înăsprire a legislaţiei şi pentru reducerea infracţionalităţii în rândul străinilor. Poliţia din cele două cantoane susţine că foarte multe infracţiuni sunt comise de persoane care vin din Franţa şi nu au acte valide de călătorie.

Jean-Marc Widmer, vicepreşedinte sindicatului poliţiştilor, susţine că infractorii francezi sunt condamnaţi la pedespe mult mai mici în Elveţia decât în ţara lor de origine, de aceea preferă Ţara Cantoanelor. Cel mai adesea, aceştia fură din maşini sau sparg locuinţele locuitorilor din cele două cantoane.

Anul trecut, pedepsele aplicate străinilor pentru diverse infracţiuni au crescut cu 10% faţă de 2010. "Avem de-a face cu trei grupuri distincte. Avem grupuri din Balcani, în special din România. Acestea se fac responsabile de o serie de spargeri de locuinţe care s-au petrecut toamna trecută. Mai avem şi tineri romi, provenind din Balcani, care trăiesc în Milano şi care se ocupă tot de spargeri. Cel de-al treilea grup este reprezentat de nord-africani ce trăiesc ilegal în Geneva", a explicat François Schmutz, şeful poliţiei din Geneva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor