Investiţiile străine false împing economia chineză spre colaps

Vânzătorii arată proprietăţile potenţialilor cumpărători, 10 aprilie 2010, Beijing, China
Vânzătorii arată proprietăţile potenţialilor cumpărători, 10 aprilie 2010, Beijing, China (Feng Li / Getty Images)

Fluxurile ilegale de capital, de ordinul trilioanelor, investiţiile străine false şi speculaţiile imobiliare alimentate de corupţie şi spălare de bani au împins economia chineză aproape de prăbuşire, afirmă experţii.

De la reformele sale economice de la sfârşitul anilor 1970, China s-a bazat puternic pe investiţii străine pentru a-şi mări PIB-ul naţional. Dar astăzi, capitalul masiv care s-a scurs din China prin fluxuri ilegale, este deseori investit înapoi în China sub masca investiţiilor străine directe (ISD). În acelaşi timp, oficialii corupţi şi companiile corupte care au furat bani, se bucură de beneficiile şi stimulentele oferite de regimul chinez pentru a atrage capital străin. Aceşti “bani în circuit” în mod tipic ajung în dezvoltarea imobiliară speculativă, unde beneficiile sunt rapide şi mari.

Economia chineză a pierdut 3,79 trilioane de dolari în fluxuri financiare ilegale în perioada 2000-2011, conform unui raport din octombrie 2012 privind Integritatea Financiara Globală (IFG).

Economic Observer, o publicaţie chineză, a citat un raport intern din partea Comisiei Centrale de Inspecţie Disciplinară, care susţinea că 1 trilion de dolari au fost scoşi ilegali din China numai în 2012, o creştere de la 600 de miliarde dolari în 2011 şi 412 miliarde în 2010. Acest raport oficial prevedea că cifra ar putea creşte la 1,5 trilioane dolari în 2013.

Raportul IFG a legat fluxurile ilegale masive de ISD-urile “în circuit”, spunând că acest lucru afectează economia întrucât astfel de investiţii “în mod tipic nu generează multe locuri de muncă sau nu transferă cunoştinţe tehnice semnificative care să crească capacitatea productivă a economiei”.

Astfel de ISD-uri “în circuit” au existat din 2004, potrivit afirmaţiilor lui Cheng Xiaonong, un economist şi fost consilier al răposatului Zhao Ziyang, şeful Partidului Comunist Chinez între 1987 şi 1989.

Investigaţia lui Cheng asupra tuturor investiţiilor străine între 1991 şi 2008 a dus la o descoperire alarmantă: din 2007, aproximativ 70% dintre ISD-urile înregistrate de China au provenit din paradisuri fiscale sau centre financiare de litoral precum Bahamas, Insulele Cayman şi Mauritius.

Doar aproximativ 30% dintre ISD-urile din 2008 au reprezentat capital străin autentic iar procentul rămas de 70% era fals, a spus Cheng la Radio France Internaţional. El a calculat că procentul de ISD-uri false a crescut cu 80-90% în 2012.

Cantitatea mare de bani pentru investiţii “în circuit” provine de la companii fictive care sunt înregistrate de oficial chinezi corupţi în paradisurile fiscale din diferite zone de litoral. Aceste companii fantomă transferă apoi banii spălaţi înapoi în China, ca ISD. Din acest motiv rezervele Chinei de valută străină au rămas ridicate în ciuda fluxurilor masive ilegale, a explicat Cheng.

Dr. Frank Xie, care predă la Universitatea din Carolina de Sud, Aiken, a declarat recent într-un interviu la postul de televiziune New Tang Dynasty, că SDI-urile "în circuit" exploatează economia chineză în mai multe moduri.

În primul rând, SDI-urile "în circuit" se bucură de beneficii asupra taxelor şi transferurilor de terenuri. În al doilea rând, dacă o investiţie produce câştiguri, acele câştiguri vor fi transferate înapoi în străinătate către paradisurile fiscale. În al treilea rând, dacă bunurile sunt produse pentru export, investitorul poate profita de politicile privind reducerile asupra taxelor de export, a declarat Xie.

Discutând despre influenţa asupra economiei chineze a SDI-urior "în circuit", Xie a fost de acord că aceste investiţii străine false cresc totodată în mod fals PIB-ul Chinei, în timp ce impactul asupra economiei este mai degrabă negativ decât benefic.

Cheng a fost de acord cu acest lucru, spunând că această influenţă deformează întreaga structură economică a Chinei, din moment ce SDI-urile "în circuit" curg în principal în domeniul speculaţiilor imobiliare. Fenomenul are tendinţa de a crea o creştere înşelătoare pe termen scurt în industriile dependente de construcţii precum oţelul, a declarat el. În opinia sa, mulţi cetăţeni chinezi şi industrii lucrează cu sârguinţă, dar eforturile lor sfârşesc în principal în a ajuta oficialii corupţi să acumuleze proprietăţi.

Vorbind despre alte temeri suplimentare legate de piaţa imobiliară supusă inflaţiei, Cheng a declarat că oficialii corupţi au investit în mult prea multe locuinţe decât vor folosi sau revinde vreodată, profitând de schemele cu bani împrumutaţi şi speculaţiile imobiliare. În plus, ei beneficiază de pe urma taxelor de credit indiferent dacă proprietatea se vinde sau nu. Acesta este un alt motiv pentru care China are în prezent zeci de milioane de locuinţe din investiţii vândute dar nefolosite, transformând piaţa într-un balon imobiliar care este o posibilă bombă, în viziunea lui Cheng.

Cheng a avertizat că de îndată ce balonul se sparge, impactul va fi extins şi profund, deoarece împrumuturile imobiliare ale oficialilor corupţi sunt finanţate din depozitele bancare al cetăţenilor chinezi. Când se întâmplă acest lucru, zeci de trilioane de dolari din economiile chinezilor vor fi aruncaţi pe fereastră şi China va infrunta o criză economică de zece ori mai serioasă decât cele din Japonia sau SUA, a prezis Cheng.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe