Ioan Oltean, la DNA: Eu n-am fost niciodată în Chitila. Dacă n-ai fost, nu poţi să primeşti un sac cu bani

Declaraţii de presă, Ioan Oltean, la Parlamentul României
Declaraţii de presă, Ioan Oltean, la Parlamentul României (Epoch Times România)

Fostul deputat Ioan Oltean s-a prezentat, joi, la sediul DNA, într-un dosar din 2015 în care este acuzat că ar fi primit mită 600.000 de euro de la omul de afaceri Mihai Rotaru, pentru a interveni în favoarea sa pe lângă membrii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) în vederea obţinerii unei despăgubiri.

"Lucrurile trebuie clarificate. Dosarul a fost trimis definitiv de înalta instanţă acum doi ani. (...) El (dosarul - n.r.) trebuie închis, fie prin clasare, fie prin retrimitere în instanţă. (...)

Eu nu am fost niciodată în Chitila. Dacă nu ai fost, nu poţi să primeşti un sac cu bani, atâta timp cât nu ai călcat niciodată în Chitila. Acolo e vorba de mine, nu un şofer sau altă persoană. Cu ştiinţa mea, nimeni nu a călcat acolo (niciun apropiat al său - n.r.).

Dosarul e în nelucru, nu în lucru. Dosarul cu sacul de bani e în nelucru din noiembrie 2015. O să vedem care e situaţia. Eu nu aştept ca fapta să se prescrie. Eu ştiu că sunt nevinovat", a declarat Ioan Olteanu, la intrarea în DNA, citat de Mediafax.

Acuzaţiile procurorilor

Dosarul vizează modul în care membrii Comisiei au aprobat, în anul 2010, o cerere de despăgubire înaintată de Mihai Rotaru, în legătură cu un teren de 62.000 mp situat în municipiul Piteşti, a cărui valoare ar fi fost supraevaluată.

Potrivit procurorilor, aprobarea dosarului de despăgubire a fost urgentată la intervenţia lui Ioan Oltean, care ar fi primit în schimb de la Mihai Rotaru suma de 600.000 euro, bani ce au fost daţi într-o biserică din Chitila.

În noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumpărat de la proprietarul de drept al terenului drepturile litigioase pentru terenul de 62.000 mp din Piteşti. La câteva zile după ce a cumpărat drepturile litigioase, Mihai Rotaru a depus la ANRP o cerere de despăgubire. Pentru a avea însă prioritate, Rotaru a depus cererea ca şi cum ar fi aparţinut persoanei care îi cesionase drepturile litigioase, deoarece aceasta era în vârstă şi putea beneficia de urgentarea soluţionării dosarului, fără însă ca Rotaru să depună o procură de reprezentare.

Mihai Rotaru a depus abia în aprilie 2010 o dovadă la dosar că era cesionar, însă dosarul său de despăgubire a fost soluţionat în continuare în regim de urgenţă. Procurorii DNA susţin că Mihai Rotaru a beneficiat şi de ajutorul deputatului Ioan Oltean, cel care avea influenţă pe lângă Crinuţa Dumitrean.

"Ioan Oltean era ca un şef pentru Crinuţa Dumitrean, fiind notoriu în rândul funcţionarilor că Mihai Rotaru avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluţionări rapide şi despăgubiri generoase, preşedinta acordând sprijin direct soluţionării dosarelor de despăgubire de interes pentru acesta", se arată în referatul DNA.

Anchetatorii notează că Ioan Oltean, ca deputat, nu avea legătură cu modul de funcţionare al ANRP, el activând în comisii permanente din domeniul administraţiei locale şi nu a avut iniţiative legislative în legătură cu proprietăţile preluate abuziv.

"Cu toate acestea, Ioan Oltean era o prezenţă constantă în instituţie (ANRP, n.r.), în biroul preşedintei şi era considerat ca un şef de către aceasta", conform procurorilor.

Pe 17 iunie 2010, Comisia din ANRP a aprobat acordarea unei despăgubiri în valoare de aproape 109 milioane lei către Mihai Rotaru, în condiţiile în care Direcţia pentru Contencios din ANRP comunicase faptul că acel teren era supraevaluat.