Iohannis a mutat: Convoacă Parlamentul în sesiune extraordinară pentru alegerile în două tururi

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Captura Video)

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că a convocat Parlamentul în sesiune extraordinară, în intervalul 27 - 31 ianuarie, pentru angajarea răspunderii Guvernului Orban pe alegerea primarilor în două tururi.

"Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi. Sesiunea extraordinară urmează să aibă loc săptămâna viitoare, între 27 şi 31 ianuarie", a declarat Iohannis.

Au urmat în cotinuare întrebările presei.

Reporter: PSD a anunţat încă de ieri că a strâns numărul necesar de voturi pentru ca această moţiune să fie depusă. În condiţiile în care această moţiune trece, asta înseamna că pică automat proiectul pentru asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi, voiam să vă întreb dacă consideraţi că Guvernul ar trebui ca până în momentul în care are loc votul pentru moţiune să vină cu o posibilă ordonanţă de urgenţă, astfel încât să existe o variantă şi să poată exista alegerea primarilor în două tururi?

Iohannis: Deocamdată discutăm situaţii ipotetice. Fapt este că Guvernul doreşte să-şi angajeze răspunderea, pentru care am convocat Parlamentul în sesiune. Dacă va trece moţiunea sau nu, eu mi-am exprimat deja scepticismul în acestă chesiune, vom vedea şi la momentul acela sigur Guvernul va analiza situaţia şi va veni probabil cu o alternativă. Nu are rost să discutăm acum doar una din variante, iar cea principală care constă în angajarea şi trecerea prin Parlament să rămână nediscutată.

Reporter: Premierul Ludovic Orban declara săptămâna trecută că nu s-a discutat despre scenariul demisiei sale inclusiv cu dvs. Voiam să vă întreb, dacă nu se ajunge la alegeri anticipate prin moţiune de cenzură, excludeţi din strart ca premierul să demisioneze pentru a avea alegeri anticipate?

Iohannis: Eu nu exclud acum din start absolut niciun scenariu, dar într-adevăr chestiunea demisiei nu a fost discutată.

Reporter: Ieri premierul Ludovic Orban spunea că sub nicio formă, în cazul în care Guvernul său va fi demis prin moţiune de cenzură, liberalii nu vor investirea altui Guvern, tocmai în ideea de a se declanşa alegerile anticipate. Veţi fi totuşi cel care va trebui să numească două Guverne succesive. Veţi pune liberalii în situaţia de nu-şi vota propriul Guvern?

Iohannis: Deocamdată nu suntem în acea situaţie, dar ştiţi bine, eu m-am exprimat pentru alegeri anticipate, iar PNL s-a exprimat, de asemenea, pentru alegeri anticipate. Care vor paşii foarte concreţi la momentul respectiv, veţi afla atunci.

Reporter: Premierul, tot ieri, declara că nu se pune problema de a demisiona. Înţeleg că nu aţi discutat această variantă. Totuşi, dacă va rămâne singura variantă, credeţi că va recurge la această modalitate, pentru acest scop, pe care îl aveţi comun, de declanşare a alegerilor anticipate?

Iohannis: La momentul când se va discuta această chestiune, cu siguranţă se va face şi un anunţ public.

Reporter: PSD vorbea astăzi, în cazul în care o moţiune de cenzură va trece, despre un guvern de uniune naţională. Veţi fi de acord cu această soluţie, în cazul în care moţiunea de cenzură va trece?

Iohannis: Nu mi se pare oportună discuţia despre un guvern de uniune naţională. Eu îmi doresc un guvern liberal. Şi variantele sunt fie anticipate, fie guvern liberal. Orice altă variantă, cel puţin pentru mine, nu intră în discuţie.

Reporter: V-aş întreba cam care credeţi că sunt şansele, în acest moment, să se ajungă la alegeri anticipate. În procente, dacă ne puteţi da un procent în care credeţi că s-ar ajunge la alegeri anticipate?

Iohannis: Aşa cum v-am spus: 50-50.

Reporter: Vreau să vă întreb dacă sunteţi de părere că în Partidul Naţional Liberal, în momentul de faţă, în afara domnului Ludovic Orban, există şi alţi membri care ar putea face faţă cu brio funcţiei de premier. Ipotetic vă întreb, dacă există şi alte persoane.

Iohannis: Partidul Naţional Liberal este un partid mare, momentan este partidul care este preferat de majoritatea românilor, şi Partidul Naţional Liberal întotdeauna a avut personalităţi pentru toate poziţiile din statul român.

Reporter: Deci, pentru funcţia de premier nu doar una, spuneţi că sunt mai multe care ar exista, pasibile de a putea face faţă, asta vă întreb.

Iohannis: Partidul Naţional Liberal întotdeauna a avut oameni pregătiţi pentru toate funcţiile din stat.

Reporter: Ţinând cont de aceste demersuri legislative, aceste demersuri privind schimbarea legislaţiei privind alegerea primarilor, din punctul dumneavoastră de vedere, nu se creează un precedent, în sensul în care dacă cineva peste două luni sau peste un an consideră că trebuie să se facă alegeri anticipate, din nou, şi în acelaşi timp doreşte să schimbe legislaţia - să zicem că nu vine de la dumneavoastră, vine de la un alt partid – nu s-ar crea un precedent?

Iohannis: Toate demersurile care sunt conforme cu Constituţia României sunt legitime. Restul, este decizie politică. Evident, un politician, un partid politic, vine cu acele propuneri pe care le consideră oportune. Important este să fie constituţionale şi legale.

Reporter: Şi să ţină cont de anumite recomandări ale Uniunii Europene privind schimbările, într-o perioadă în care e mai mică de şase luni înainte de alegeri?

Iohannis: Există anumite recomandări pe care le considerăm extrem de importante, dar există anumite discuţii care nu s-au concretizat în recomandări şi sunt vehiculate de unii politicieni drept recomandări. Da, este bine să ţinem cont de ceea ce se întâmplă şi în restul Uniunii Europene, fiindcă nu vrem să facem notă discordantă, vrem să fim parte din Uniunea Europeană şi în acest domeniu.

Reporter: Premierul Ludovic Orban a declarat ieri într-un interviu - întrebat dacă are garanţia de la dumneavoastră că îl veţi nominaliza şi după alegerile anticipare sau dacă vom avea alegeri la termen, şi a răspuns că da. V-aş întreba dacă i-aţi oferit această garanţie.

Iohannis: Da, eu îmi doresc ca Ludovic Orban să rămână Prim-ministru.

Ştire în curs de actualizare

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne