Iohannis anunţă noi măsuri: OUG pentru amânarea ratelor la bănci şi o rectificare bugetară extraordinară

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri, la finalul întrevederii cu premierul Ludovic Orban de la Palatul Cotroceni, că Guvernul va adopta o rectificare bugetară extraordinară, iar banii vor merge spre sănătate şi pentru susţinerea şomajului tehnic. În acelaşi timp, ratele la bănci vor fi amânate cu până la 9 luni.

"Am avut astăzi, împreună cu premierul Ludovic Orban şi cu mai mulţi miniştri din Guvernul României, o întâlnire foarte importantă. Am discutat despre starea economiei româneşti în această perioadă de criză, am discutat despre protecţia socială a românilor în această perioadă de criză şi am discutat despre finanţele publice ale României în această perioadă de criză. Am putut să constat că la nivelul Guvernului există multe proiecte foarte bune. Există foarte multă implicare şi dorinţă de a rezolva problemele în aşa fel încât şi românii, şi firmele româneşti să treacă cât se poate de bine prin această criză. Este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale. Noi am înţeles că şi românii au probleme imense, fiecare în felul lui, am înţeles că şi firmele au probleme foarte mari. Dorim să venim cu măsuri de sprijin, şi pentru oamenii simpli, şi pentru economia românească, pentru firmele româneşti, pentru a nu sacrifica mai mult decât este absolut necesar pentru a trece prin această criză", a declarat Iohannis.

Şefului statului a subliniat că această criza se va termina la un moment dat şi "noi ne dorim cu toţii ca, atunci când criza sanitară se termină, România să fie în stare, să fie în situaţia să repornim imediat economia şi să revenim la o viaţă normală, care va veni, pe care ne-o dorim cu toţii".

"Două chestiuni aş vrea să spun în acest context, două măsuri pe care le-am convenit împreună cu premierul şi cu miniştrii care au participat la această întâlnire. Prima - şi cred că este foarte importantă – se conturează o rectificare bugetară, o rectificare bugetară extraordinară, care se face în această stare de urgenţă pe două paliere. Este nevoie de rectificare bugetară pentru a aloca mai mulţi bani pentru sănătate. Sănătatea oamenilor este prima prioritate şi pentru a rezolva problemele este nevoie, evident, şi de oameni, dar şi de bani. A doua chestiune se referă la oamenii, la românii care, din varii motive, nu mai pot merge la serviciu, că se închide firma sau intră în şomaj tehnic. Şi atunci este nevoie de bani pentru a veni în sprijinul oamenilor, pentru a suplini banii care se alocă pentru şomaj tehnic", a precizat Iohannis.

Mai exact, preşedintele a puncatct că, pe de-o parte, este nevoie de rectificare bugetară pentru a avea grijă de sănătate, de domeniul sănătăţii, iar pe de cealaltă parte, de domeniul şomajului tehnic, deci de protecţie socială.

"A doua chestiune, care cu siguranţă îi va bucura pe foarte mulţi – Guvernul este pregătit ca mâine să dea Ordonanţă de urgenţă care permite amânarea plăţii ratelor la bancă, pe de-o parte, pentru persoane fizice, adică pentru oamenii care au rate la bancă, dar şi pentru firmele din România. La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârşitul acestui an. Suntem convinşi că până atunci economia îşi va reveni, oamenii îşi vor reveni şi atunci lucrurile vor intra mult mai uşor într-o normalitate. Iată deja o serie de măsuri foarte concrete, care se vor constitui în facilităţi reale atât pentru oamenii simpli, cât şi pentru firmele din economia românească", a conchis Iohannis.