Iohannis, către un reporter: Nu pot fi membru de partid, dar asta nu înseamnă că trebuie să fiu un mut

Presedintele Klaus Iohannis - presidency.ro
Presedintele Klaus Iohannis - presidency.ro (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis nu vede nicio problemă cu modul în care a comunicat public în contextul campaniei electorale, respectiv că a susţinut PNL şi a atacat în mod constant PSD-ul condus de Marcel Ciolacu.

Reporter: În urmă cu exact un an, după turul doi al alegerilor prezidenţiale spuneaţi: „Vă promit că voi fi preşedintele tuturor românilor, şi al celor care m-au votat şi al celor care nu m-au votat, şi al celor care nu au fost deloc la vot”. Însă ieri, într-o declaraţie de presă susţinută aici la Palatul Cotroceni aţi pomenit de 15 ori „PSD” evident în context negativ. În schimb aţi făcut campanie electorală pentru PNL.

Aş avea două întrebări conexe:

1. De ce aţi ales să fiţi doar preşedintele PNL?

2. Nu credeţi că pe 6 decembrie PNL va fi taxat la vot tocmai din cauza atitudinii dumneavoastră lipsită de echidistanţă politică?

Iohannis: Nu ştiu de unde aţi scos asta cu echidistanţa politică. Cunosc destul de bine Constituţia: preşedintele nu poate să fie membrul unui partid, dar asta nu înseamnă că preşedintele trebuie să fie un mut sau să nu aibă opinii politice. Eu cred că preşedintele face bine să îşi spună opinia. În acest sens, vă rog să citiţi şi declaraţia mea de ieri. Am făcut afirmaţii de apreciere legat de activitatea PNL, care s-a zbătut foarte mult şi tot a mişcat lucruri. Nu le-a mişcat pe toate, mai ales că a avut frână PSD în Parlament.

Am fost foarte franc, am arătat ce prost a guvernat PSD şi pot să repet oricând acest lucru. Ştiţi la fel de bine ca şi mine. Şi am făcut într-adevăr afirmaţii de apreciere la activitatea PNL, care s-a zbătut foarte tare, cu toate că este un guvern minoritar, că este în pandemie, că este în criză economică şi tot a mişcat lucruri. Ah, nu le-a mişcat pe toate – e foarte adevărat, mai ales că a avut frâna PSD din Parlament. Şi asta ştim cu toţii. Că s-au făcut şi greşeli, şi asta este adevărat, doar ştiţi vorba românului „Numai cine nu munceşte nu greşeşte”.

Cred că înainte de alegeri românii se aşteaptă de la mine să le spun cum văd lucrurile. Cum vă imaginaţi să stau eu şi să mă uit la lună, sau la stele, sau la soare şi să nu spun ce se întâmplă. Ar fi o eroare fundamentală, pentru că aşa spune în Constituţie: Preşedintele veghează la buna funcţionare a statului. În care stat sunt şi partide, şi Parlament şi Guvern şi diverse autorităţi, şi PSD tot a guvernat prost şi PNL-ul tot s-a străduit tare.

Reporter: Totuşi în primul mandat v-aţi ferit să faceţi astfel de evaluări politice de la Palatul Cotroceni şi am avut trei guverne PSD.

Iohannis: Da, acum am spus mai franc ce am de spus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne