Iohannis: În 10 august, PSD a dovedit că este un regim de sorginte comunistă care îşi atacă cetăţenii

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la dezbaterea organizată marţi seara la SNSPA, că atacarea manifestanţilor la protestul din 10 august 2018 a fost cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor din România de la Mineriadă încoace. Şeful statului a reiterat, de asemenea, că nu poate participa la o dezbatere cu cineva - Viorica Dăncilă - care reprezintă un sistem represiv de sorginte comunistă care îşi atacă neprovocat propriii cetăţeni.

“Nu am avut informaţii dinainte. Se pare că s-au pregătit în mare secret pentru această intervenţie în forţă şi pot să spun, cred că fără exagerări, că acea intervenţie din 10 august anul trecut împotriva demonstranţilor din Piaţa Victoriei a fost cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor din România de la Mineriadă încoace. Doar cu mineriadele se mai poate face o comparaţie şi, sigur, Piaţa Universităţii”, a răspuns Klaus Iohannis atunci când jurnalista Clarice Dinu a întrebat dacă ştia dinainte că PSD-ul urma să desfăşoare acea acţiune brutală împotriva protestatarilor din Piaţa Victoriei.

Şeful statului a punctat faptul că, prin acţiunile sale, PSD-ul a dovedit că nu luptă pentru România sau democraţie şi că este un regim provenit din istoria comunismului ceauşist.

“Dar filosofia cu care s-a intervenit a dovedit că PSD-ul este anti-român şi anti-democratic şi spun aceste lucruri în deplină cunoştinţă de cauză. Şi acum că avem o dezbatere am tot fost întrebat de ce nu vreau să dezbat chestiuni cu contracandidata? De asta. Nu pot să am o dezbatere cu cineva care reprezintă un sistem represiv de sorginte comunistă. Trebuie să recunoaştem aceste lucruri, că le convine, că nu le convine. Statul care acţionează voit, neprovocat, împotriva propriilor cetăţeni este un sistem represiv care vine în acest caz din istoria tristă a comunismului naţionalist al lui Ceauşescu”, a adăugat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă a încercat să ia legătura în 10 august 2018 cu premierul de la acea vreme, Viorica Dăncilă, preşedintele a afirmat că şefa PSD era plecată “undeva” în acele momente şi că a luat legătura cu structurile din zona securităţii, adăugând că “deja paguba se produsese”.

“Este o catastrofă şi o să mai lucrăm noi, românii, în imaginarul colectiv mult pe această temă şi va fi nevoie de foarte mult timp pentru a găsi explicaţii şi mai ales soluţii ca să nu mai apară niciodată ceva similar. Şi aici este vorba chiar de filosofia care stă la baza statului. Încă există două filosofii diferite. Una, pe care eu o împărtăşesc, este că statul trebuie să existe pentru cetăţeni. Cealaltă este că cetăţenii trebuie să existe pentru stat. Toate dictaturile se bazează pe abordarea ‘cetăţeanul trebuie să existe pentru stat’, să fie o mică o rotiţă acolo şi dacă nu funcţionează, nana. Aceste lucruri trebuie să le înţelegem şi să le corectăm. Asta, însă, nu se face represiv, nu poţi să constrângi pe cineva să devină un cetăţean matur care respectă valorile europene. Asta se face numai prin educaţie”, a mai precizat Klaus Iohannis.

De asemenea, întrebat dacă a luat în considerare să se alăture manifestanţilor în 10 august 2018, aşa cum ieşise în stradă la începutul anului 2017, îmbrăcat cu o geacă roşie, preşedintele României a susţinut că “am luat în calcul, dar nu am făcut-o fiindcă deja lucrurile au fost aşa de tensionate, încât o prezenţă a mea acolo, părerea mea, nu ar fi rezolvat, eventual ar fi agravat, lucrurile”.

“Vă daţi seama, doamna contracandidată, care şi astăzi, nota bene, după ce avem raportul desecretizat şi ştim că a fost un abuz al statului împotriva românilor, umblă prin studiourile de TV şi spune că a fost încercare de lovitură de stat. Este inadmisibil aşa ceva şi vă daţi seama că aş fi dat apă la moara pesedistă câtă şi mai câtă. Dacă aş fi mers în geaca roşie acolo ar fi spus, pe faţă, că este lovitură de stat regizată de preşedinte”, a mai punctat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne