Iohannis intervine în scandalul CNA - Realitatea TV: Cenzura este inacceptabilă

O sancţiune precum cea prin care CNA a decis suspendarea temporară a emisiei unui post TV (recte Realitatea) este foarte periculoasă întrucât poate crea precedente şi deschide calea abuzului de putere asupra mass-media.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

"Cenzura este inacceptabilă", transmite preşedintele Iohannis într-un comunicat de presă în care condamnă decizia de a suspenda temporar emisia Realitatea TV adoptată ieri de CNA. Potrivit şefului statului, decizia luată de Consiliul Naţional al Audiovizualului a fost "fundamentată pe criterii de ordin politic" şi este "foarte periculoasă întrucât poate crea precedente şi deschide calea abuzului de putere asupra mass-media".

Redăm integral comunicatul Administraţiei Prezidenţiale:

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că decizia adoptată ieri de către Consiliul Naţional al Audiovizualului de a suspenda temporar emisia unui post de televiziune este fundamentată pe criterii de ordin politic.

O astfel de sancţiune extremă este foarte periculoasă întrucât poate crea precedente şi deschide calea abuzului de putere asupra mass-media.

Într-un stat de drept, în care libertatea de exprimare este garantată de lege şi Constituţie, cenzură este inacceptabilă, cu atât mai mult cu cât decizia aparţine unei instituţii publice autonome, a cărei menire este protejarea interesului public. Deturnarea politică de la această misiune fundamentală constituie un act de sabotare tocmai a interesului public de a se garanta pluralitatea opiniilor şi abordărilor. Jurnaliştii nu trebuie pedepsiţi de către cei care deţin puterea pentru că au curajul să spună adevărul.

Preşedintele Klaus Iohannis atrage atenţia că CNA nu trebuie folosit ca un instrument de reducere la tăcere a reprezentanţilor mass-media care critică puterea. Asigurarea libertăţii de expresie a tuturor opiniilor face diferenţa între o democraţie şi o autocraţie. O ţară este cu adevărat democratică dacă are şi capacitatea de a proteja independenţa presei, iar jurnaliştii trebuie să fie conştienţi de misiunea lor fundamentală şi să fie solidari în a-şi apăra dreptul de a se exprima liber."

Comunicatul preşedintelui vine în contextul în care CNA a decis, în şedinţa de marţi, sancţionarea postului Realitatea TV cu întreruperea emisiei timp de 10 minute pentru modul în care a relatat evenimentele legate de protestul din 10 august.

Ulterior, Realitatea, parte din opinia publică, Opoziţia, organizaţia de profil ActiveWatch au catalogat această decizie ca fiind abuzivă. De asemenea, în spaţiul public s-au lansat acuzaţii de dublă măsură şi de intenţie de cenzură, căci posturile TV favorabile puterii nu au primit sancţiuni similare nici măcar în momentele în care dezinformarea pe care o practicau era cât se poate de evidentă. De altfel, Dorina Rusu, unul dintre singurii trei membri ai CNA care n-a fost numit, ca să o cităm, într-o formă sau alta, de PSD a declarat pentru Epoch Times că CNA este nu politizat ci foarte politizat iar decizia de suspendare a emisiei postului Realitatea arată foarte clar folosirea forţei pentru a se pune pumnul în gură celor care vorbesc despre nişte realităţi incomode puterii. Vă invităm să accesaţi aici declaraţiile dnei. Rusu.