Iohannis, lovitură dură pentru Vlad Voiculescu: Miniştrii au misiunea să rezolve crize, nu să creeze unele noi

Klaus Iohannis - presidency.ro
Klaus Iohannis - presidency.ro (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit pe larg, miercuri, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, despre criza politică pe care a străbătut-o coaliţia de guvernare PNL-UDMR-USR PLUS. "Miniştrii au misiunea să rezolve crize, în paralel cu pregătirea de reforme importante, şi nu să provoace crize noi", a atras atenţia şeful statului, aluzie la fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu.

"Bună seara, dragi români! Coaliţia de guvernare a trecut în aceste zile printr-un moment mai dificil. Orice alianţă, în care lucrează împreună mai multe forţe politice, se confruntă cu astfel de provocări. Nu trebuie să tratăm acest episod drept altceva decât este – o situaţie în care Coaliţia şi Guvernul au avut de gestionat o provocare, iar răspunsul, dincolo de unele declaraţii mai puţin inspirate, a fost unul bun. Liderii Coaliţiei au dat dovadă de maturitate şi responsabilitate şi am încredere că vor continua să rămână la fel de uniţi. Dialogul a fost cheia care a permis ieşirea din impas, într-un mod echilibrat. Prioritatea zero este acum lupta cu pandemia şi salvarea vieţii cât mai multor români. Acesta a fost şi trebuie să rămână obiectivul cel mai important al tuturor factorilor de decizie, mai ales că încă traversăm o perioadă dificilă din punct de vedere epidemiologic", a declarat Iohannis.

Potrivit liderului de la Cotroceni, este o provocare complexă pentru toată lumea, nu doar pentru medici, aflaţi în prima linie, dar şi pentru tot restul societăţii, care continuă să respecte măsurile de prevenţie.

"Sunt sute de mii de români afectaţi economic, sunt zeci de mii de firme care au probleme, sistemul de educaţie trebuie să se adapteze permanent din cauza pandemiei. În tot acest tablou, al gestionării situaţiei epidemiologice, Ministerul Sănătăţii are un rol fundamental. Aştept de la doamna ministru al Sănătăţii multă responsabilitate şi implicare. Este foarte important ca ministrul să acţioneze eficient şi să comunice constant, să le explice românilor care este situaţia la zi, care sunt paşii de urmat şi planul de măsuri avut în vedere. De mai bine de un an, facem cu toţii, autorităţi şi cetăţeni deopotrivă, eforturi foarte mari pentru a diminua efectele negative ale unei crize sanitare fără precedent. Greşelile sunt inerente atunci când se acţionează permanent sub presiune, însă, ca să putem reuşi, este absolut esenţial ca tot acest efort colectiv să se bazeze pe o colaborare onestă şi loială, mai ales la nivelul structurilor de decizie. Munca în echipă rămâne condiţia esenţială pentru ca demersurile să poată conduce la rezultate pozitive", a continuat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că acum nu este momentul intensificării disputelor sau al orgoliilor politice, de nicio parte, în contextul în care votul primit de la cetăţeni cu doar câteva luni în urmă "ne obligă pe toţi să acţionăm matur şi responsabil".

"În orice partid democratic, cu atât mai mult într-o coaliţie de guvernare, există diferenţe de viziuni şi dezbateri efervescente despre cum trebuie abordate temele naţionale mari. Acest lucru este nu doar firesc, ci este de dorit, pentru că doar prin confruntări de idei pot fi găsite cele mai corecte şi eficiente soluţii pentru oameni. Însă aceste diferenţe de abordări nu trebuie să ne abată niciun moment de la obiectivul esenţial, care este protejarea cetăţeanului. Aşadar, le cer guvernanţilor mai puţine dispute şi mai mult dialog, mai puţină patimă politică şi mai multă responsabilitate, mai puţin orgoliu şi mai multă colaborare. Pe scurt, le cer să aibă ca prioritate agenda cetăţeanului. Doar astfel, guvernanţii se pot aşeza la aceeaşi masă, indiferent de opiniile iniţiale, pentru a găsi cele mai bune soluţii care să răspundă aşteptărilor românilor. Oamenii vor politicieni care se implică şi care îşi asumă proiecte, care nu caută scuze, care nu dau mereu vina pe alţii şi se victimizează. Miniştrii au misiunea să rezolve crize, în paralel cu pregătirea de reforme importante, şi nu să provoace crize noi", a precizat Iohannis.

În acelaşi timp, preşedintele a ţinut să sublinieze că actuala majoritate este cea mai bună opţiune pentru România şi avem obligaţia să găsim împreună modalităţile pentru a livra reformele promise.

"Aceste reforme nu trebuie niciun moment abandonate, indiferent cine deţine un portofoliu sau altul. Reformarea statului, întărirea sistemelor de sănătate şi educaţie, repornirea economiei prin proiecte care să creeze noi locuri de muncă, în special pentru cei afectaţi de pandemie, investiţii în proiecte publice majore, toate acestea sunt marile teme în jurul cărora este necesară coalizarea guvernanţilor. Doar astfel putem construi România în urma acestei mari crize generate de pandemie. În acest moment, trebuie să gestionăm cât mai bine epidemia. Însă, dincolo de măsurile de protecţie, dincolo de restricţiile inevitabile pentru a reduce aglomerările şi mobilitatea, şi care dau deja rezultate, cea mai sigură cale de a stopa răspândirea acestui virus este vaccinarea. Avem deja modelul de succes al ţărilor care au reuşit să atingă un nivel suficient de imunizare a populaţiei şi au început să relaxeze din ce în ce mai mult măsurile. Suntem şi noi tot mai aproape de acel moment în care vom putea să revenim la normalitate, să organizăm concerte, spectacole, să redeschidem industria ospitalităţii, iar românii să aibă o vară liniştită, să poată merge în siguranţă în concediu în ţară sau în străinătate", a punctat Iohannis.

În viziunea preşedintelui, singura condiţie este continuarea vaccinării la cote ridicate.

"Asta vă îndemn, dragi români, folosiţi toate facilităţile, fie prin platforma de vaccinare, fie prin centrele mobile ori cele care vor fi organizate de companii, vaccinaţi-vă! Haideţi să facem tot ce ţine de fiecare dintre noi pentru a avea o vară cu cât mai puţine restricţii, în care să putem, în sfârşit, să relaxăm măsurile de până acum!", a conchis Iohannis.