Iohannis reacţionează: Guvernul PSD e vinovat de retrogradarea ratingului privind economia României

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, în cadrul declaraţiilor de presă susţinute înaintea participării la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, că Guvernul PSD este responsabil de faptul că agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) a revizuit perspectiva privind economia României de la stabil la negativ.

Şeful statului a atras atenţia că o simplă lectură a comunicatului emis în acest sens de agenţia de evaluare arată că „această retrogradare s-a făcut din cauza derapajului bugetar care a apărut motivat de cheltuiala excesivă şi bugetul prost făcut de Guvernul anterior, nu de acesta”.

„Nu mă aştept la un impact foarte mare, în primul rând. Dar, trebuie să vedem un pic de unde vine această retrogradare şi este suficient să citim comunicarea Standard & Poor's care spune clar: această retrogradare s-a făcut din cauza derapajului bugetar care a apărut motivat de cheltuiala excesivă şi bugetul prost făcut de Guvernul anterior, nu de acesta. Acesta abia a venit şi a găsit situaţia gata deteriorată. Sunt convins că pe măsură ce vom continua, vom avea un buget mult mai solid pentru anul 2020, un comportament bugetar adecvat, se va reveni la acest rating. Pentru omul de rând, impactul nu va fi măsurabil, dar, sigur, unii investitori se vor gândi încă o dată în plus dacă este cazul să investească în România sau nu, şi este posibil, pe undeva, să apară o mică influenţă şi la dobânzile pe piaţa internaţională”, a declarat Klaus Iohannis.