Iohannis: Statul de drept din România nu e negociabil! Discuţia pe legile Justiţiei şi pe Coduri e complicată

Noi nu putem în România să construim un sistem de justiţie care nu este compatibil cu celelalte sisteme din Europa, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, mesaj care vizează coaliţia PSD-ALDE condusă de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Vlad Negrilă / Epoch Times)

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri, în cadrul unei conferinţe comune cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că statul de drept din România nu este negociabil.

"Ştiţi foarte bine că pentru mine statul de drept din România nu este negociabil şi această poziţie am reiterat-o de multe ori şi voi rămâne la această opinie. Discuţia pe legile justiţiei şi pe Coduri din România este o discuţie complicată, care se poartă acum de doi ani deja, şi sper să existe la toţi cei implicaţi înţelepciunea de a duce această discuţie spre un final care este conform nu numai cu aşteptările mele, pe care le cunoaşteţi, ci este în conformitate cu aşteptările românilor, cu aşteptările exprimate de Comisia de la Veneţia şi cu aşteptările exprimate de GRECO. Noi nu putem în România să construim un sistem de justiţie care nu este compatibil cu celelalte sisteme de justiţie din Europa şi, mai mult, noi, prin aderarea la Uniunea Europeană, ne-am dorit să fim parte a unui spaţiu de valori şi dorim să rămânem acolo. Acest spaţiu de valori, evident, cuprinde şi principiile şi regulile de bază ale unui stat de drept. Asta este o discuţie pe care o vom continua în România şi eu nu am de gând să fac în niciun fel rabat de la aceste valori şi principii!", a declarat Iohannis.

Pe de altă parte, şeful statului a arătat că această discuţie, după cum am putut cu toţii să observăm, din păcate, nu îmbunătăţeşte imaginea României şi asta este o problemă pe care trebuie s-o avem în vedere.

"Însă, în ce priveşte afacerile europene, eu sunt convins că vom găsi, împreună cu Guvernul, abordările potrivite pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus în timpul acestei Preşedinţii de şase luni la Consiliul Uniunii Europene. Problemele de politică internă nu trebuie să afecteze demersurile pe care le facem în cadrul Preşedinţiei şi acest lucru cred că a fost foarte bine înţeles de toate părţile", a precizat Iohannis.

În acelaşi timp, şeful statului a făcut referire şi la Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei, subiect pe care l-a abordat pentru prima dată cu Juncker la începutul anului 2015.

"În ce priveşte MCV, am avut – îmi amintesc foarte bine - o primă discuţie cu Preşedintele Juncker după ce am fost ales Preşedinte, în ianuarie 2015, şi una dintre primele teme pe care le-am discutat atunci a fost MCV. Am căzut amândoi de acord că varianta optimală este finalizarea MCV până la încheierea mandatului Comisiei Juncker. Evident că aici trebuie să jucăm şi noi rolul nostru, în special Guvernul şi Parlamentul - trebuie să găsească soluţiile cele mai potrivite pentru a îndeplini condiţiile negociate pe MCV. Dacă aşa se va întâmpla, sunt optimist că avem şanse de finalizare a acestui MCV", a afirmat Iohannis.