Ion Sturza către miniştri: Dacă aveţi probleme de integritate, e timpul s-o ştergeţi până nu vă investighează RISE

Fostul candidat la funcţia de premier, Ion Sturza îi atenţionează pe actualii membri ai cabinetului de miniştri că ar putea fi investigaţi de RISE.
Ion Sturza, fost premier al Moldovei
Ion Sturza, fost premier al Moldovei (capital.ro)

Fostul prim-ministru Sturza le-a sugerat membrilor Guvernului Filip, într-o postare pe contul său de Facebook „dacă vă ştiţi cu probleme de integritate, e timpul să o ştergeţi rapid din gară”, urându-le şi succes.

Deşi nu-i cunoaşte personal pe mulţi miniştri din actuala guvernare, Sturza a menţionat că ar vrea totuşi să creadă că sunt „persoane integre şi buni profesionişti”, iar în cazul în care au probleme la capitolul integritate, omul de afaceri le-a amintit miniştrilor că de investigaţiile jurnalistice nu scapă nimeni, în special de „cele realizate de RISE”.

„Poate nu ştiţi, RISE este o comunitate de jurnalişti din Republica Moldova şi România foarte respectată şi de temut! Mulţi politicieni şi funcţionari transpiră când aud de ei! Eu unul nu am auzit cineva să fi reuşit să conteste investigaţiile RISE”, a subliniat Ion Sturza în mesajul său.

Faptul că au semnat o declaraţie de integritate, deşi nu cea propusă de societatea civilă, nu-i salvează de investigaţii şi răspundere penală, fie chiar şi simbolică.

„Avalanşa de materiale ce vin spre membrii guvernului ar trebui să vă alarmeze. Nu e o glumă. Aţi semnat şi o declaraţie de integritate, deşi în miez de noapte, şi nu varianta propusă de ONG-uri. Sunteţi pasibili şi de răspundere penală. Astăzi răspunderea penală pentru aceasta pare simbolică. Dar cine ştie ce se poate întâmpla în viitor, sunteţi tineri”, a adăugat fostul premier.

Menţionăm că Guvernul Filip a fost votat la 20 ianuarie, în regim de urgenţă, timp de 35 de minute, în cadrul şedinţei speciale a Parlamentului, fără prezentarea noilor miniştri şi a programului de guvernare. La scurt timp după investire, din cauza numărului mare de oameni nemulţumiţi prezenţi în faţa Parlamentului pentru a protesta împotriva noului Guvern, toţi deputaţii au fost scoşi din clădirea parlamentului printr-o galerie secretă de la subsol. În aceeaşi seară, aproape de miezul nopţii, a avut loc şi ceremonia de depunere a jurământului, pe ascuns şi fără presă.