Ipad se luptă pentru dreptul de a vinde în China

.
. (Feng Li / Getty Images)

Disputa extrem de mediatizată între Apple Inc şi producătorul chinez de electronice Shenzhen Proview Technology poate duce la dispariţia ipad-urilor din China, lăsând piaţa de miliarde de dolari deschisă rivalilor precum Samsung şi Lenovo.

Miercuri, Curtea Populară Superioară din Guangzhou va audia un apel al Apple, într-o bătălie juridică ce va stabili un precedent pentru toate instanţele de judecată inferioare din China.

Apple se găseşte într-o situaţie dificilă, deoarece Proview Technology cu sediul în Guangdong a revendicat drepturile pentru numele cel mai popular din lume pentru tablete, ipad.

Proview susţine că a înregistrat în 2001 un calculator cu numele "Internet Personal Access Device (dispozitiv personal de acces la internet)", însemnând că numele ipad al Apple încalcă drepturile mărcii.

Pe 17 februarie, instanţa de judecată din Huizhou, un oraş din provincia Guangdong din sudul Chinei, a decis în favoarea Proview, hotărând ca toate ipad-urile scoase la vânzare să fie înlăturate din China. Proview solicită autorităţilor comerciale din 40 de oraşe să blocheze vânzările de ipad-uri, ceea ce va duce la o mare pierdere din dominaţia Apple pe piaţa din China.

Cu toate acestea, o altă şedinţă de judecată din Shanghai a respins pe 22 februarie pretenţiile Proview de a interzice toate vânzările de ipad-uri, dar a lăsat decizia finală pe seama instanţei din Guangzhou.

Potrivit firmei de cercetare IDC, Apple se bucură de o cotă de 76 la sută din toate vânzările de tablete din China, vânzând 1,3 milioane de ipad-uri doar în al treilea trimestru din 2011.

Între timp, Apple respinge cererile Proview la marca ipad, spunând că ea a cumpărat toate drepturile pentru nume în 2009, de la un afiliat al Proview din Taiwan, pentru £ 35.000 (429.000 de dolari Hong Kong).

"Am cumpărat drepturile Proview la nivel mondial pentru marca ipad în 10 ţări diferite, cu mai mulţi ani în urmă. Proview refuză să-şi onoreze acordul cu Apple în China, iar un tribunal din Hong Kong a fost de partea Apple în această chestiune", a declarat purtătorul de cuvânt al Apple, Carolyn Wu, potrivit AP.

Cu toate acestea, Proview a afirmat că Apple a achiziţionat marca sub o altă companie înregistrată în Marea Britanie şi a acţionat necinstit. Proview a câştigat o hotărâre a unei instanţe chineze din decembrie, conform căreia nu avea nicio legătură cu acea vânzare.

Până în prezent, ipad-urile au fost scoase de pe rafturile din unele oraşe din China, dar nu a existat nici un semn de acţiune la nivel naţional. De asemenea, compania intenţionează să solicite agenţiei vamale chineze să blocheze importurile şi exporturile de ipad-uri, scrie AP.

Dacă Proview îşi va atinge obiectivul de a închide toate vânzările de ipad-uri, rivalii Lenovo Group Ltd şi Samsung Electronics vor profita de oportunitate prin tabletele lor Lepad şi Galaxy, fiind dornici să profite de pe urma celei mai mari pieţe a utilizatorilor de calculatoare şi de Internet din lume.

Un ipad 2 costă, de obicei, 3688 de yuani (4,540.46 de dolari Hong Kong), aproximativ acelaşi preţ cu tableta de 7-inch Samsung Galaxy Tab. Lepad Lenovo costă aproximativ jumătate din preţ, vizând cumpărătorii entry-level.

China are 505 milioane de utilizatori de Internet, numărul de microbloggeri depăşind 300 de milioane.