Irak: Atentatele cu bombă au ucis cel puţin 35 de persoane

Extremiştii ISIL din Irak.
Extremiştii ISIL din Irak. (Pavel Petre / Epoch Times)

Atentatele cu bombă din Irak au ucis, sâmbătă, cel puţin 35 de persoane într-o serie de atacuri considerate răspunsul pentru masacrarea unui grup de persoane într-o moschee, vineri, relatează Reuters.

Totodată, o bombă a explodat sâmbătă în oraşul nordic Arbil, atacul zguduind stabilitatea din capitala regiunii semiautonome kurde.

În Bagdad, un extremist sinucigaş a intrat cu un autovehicul într-un sediu al serviciilor de informaţii, omorând cel puţin 8 persoane, potrivit surselor medicale. În apropiere de Tikrit, un terorist s-a folosit de un Humvee încărcat cu explozibili pentru a ataca o poziţie a miliţiilor şiite, omorând nouă soldaţi.

Miliţiile şiite au împuşcat 68 de persoane într-o moschee din provincia Diyala, vineri, în timp ce politicienii de la Bagdad încearcă să contracareze avansul t forţelor Statului Islamic.

Avansul Statului Islamic în nordul Irakului a alarmat guvernul de la Bagdad şi Occidentul şi a determinat atacuri aeriene din partea Statelor Unite. Chiar dacă bombardamentele americane au forţat retragerea unor forţe extremiste islamice, acestea nu pot rezolva problemele mai presante din Irak, precum războiul sectar pe care grupul l-a alimentat prin atacurile asupra şiiţilor.

Atacurile cu bombă, răpirile şi execuţiile în masă au loc aproape zilnic, amintind de zilele negre din 2006-2007, când războiul civil sectar era la cote maxime.

Pe lângă atacul din Arbil, trei bombardamente care păreau să ţintească forţele kurde au ucis 18 persoane în oraşul Kirkuk, la 250 de kilometri nord de Bagdad, potrivit forţelor de securitate.

La Bagdad, politicienii moderaţi au condamnat atât Statul Islamic cât şi miliţiile şiite înarmate de Iran, care sunt acuzate de suniţi că răpesc şi ucid fără milă membri ai grupării lor. După demisia premierul Nouri al-Maliki, politicienii şiiţi trebuie să formeze un guvern inclusiv alături de liderii kurzi şi suniţi.