Irakian combatant în Siria intră şi iese din România nestingherit

Un fost luptător în Siria a reuşit să intre şi să iasă din România nestingherit iar autorităţile refuză să explice cum a reuşit acesta să dispară, în condiţiile în care telefonul îi era urmărit.
Trupe în Homs, Siria
Trupe în Homs, Siria (AFP/Getty Images)

Un irakian care a luptat în Siria împotriva ISIS, participant la atrocităţi în război, a ajuns ilegal în România, a cerut azil, după care a dispărut, deşi avea telefonul urmărit, relatează euractiv.ro. Potrivit sursei citate, autorităţile române au refuzat să comenteze situaţia.

Artin, cum se numeşte irakianul care a luptat în Siria alături de forţele Kurde, are 27 de ani şi a fost găsit de poliţiştii români la începutul lunii februarie 2015, lângă Bucureşti, în Chiajna. Făcea parte dintr-un grup de opt migranţi ce doreau să ajungă ilegal în vestul Europei. Găsiţi de poliţiştii alertaţi de localnici, migranţii au cerut azil şi au fost cazaţi într-un centru pentru refugiaţi din Bucureşti de unde Artin a dispărut a doua zi.

Autorităţile apucaseră să-i pună, însă, telefonul sub supraveghere, având în vedere că acesta era un fost combatant venit în România dintr-o zonă de conflict.

"După ce a plecat din centrul pentru refugiaţi, a fost localizat telefonul utilizat de el, însă abia o săptămână mai târziu. Telefonul era în Irak. Cel mai probabil, şi el se află acum tot în Irak, însă nu există nicio certitudine în acest sens", au declarat autorităţile.

Cum a intrat şi cum a părăsit România irakianul, rămâne un mister, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Ministerul Afacerilor Interne refuzând să răspundă euractiv, pe motiv că "informaţiile cu privire la datele cu caracter personal sunt exceptate de la liberul acces al cetăţenilor", la fel şi informaţiile privind cererile de azil, care sunt "confidenţiale".

Merită menţionat că poliţiştii au găsit în telefonul irakianului zeci de fotografii cu el înarmat, lângă vehicule militare şi împreună cu alţi camarazi sau alături de copii cu arme în mâini şi chiar alături de cadavrele a doi bărbaţi ce par să fi fost ucişi de grupa de militari din care Artin făcea parte, după ce, în prealabil, par să fi fost torturaţi.

Întrebarea care se ridică este câţi alţi refugiaţi asemenea lui Artin au intrat şi/sau ieşit din România fără să fi fost depistaţi.

Articolul euractiv poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne