Iran: furtună de nisip de proporţii biblice

Furtună de nisip în Teheran, Iran. 2 mai 2014.
Furtună de nisip în Teheran, Iran. 2 mai 2014. (youtube.)

O furtună de nisip de proporţii biblice a înghiţit un oraş, a făcut patru victime, lăsând 50.000 de persoane fără curent.

Pozele, care au surprins furtuna de nisip din cel mai mare oraş al Iranului, Teheran, au oferit şi o imagine rară asupra vieţii din Iran, unul dintre cele mai secretoase state ale lumii.

Fenomenul ciudat, a apărut brusc la ora 5:10 după amiaza, i-a făcut pe localnici să se ascundă în case pentru a se feri de obiectele care zburau pe străzi şi a copacilor rupţi în timpul vânturilor de peste 110 kilometri pe oră.

Şeful departamentului de urgenţă al Iranului, Amin Sabernia, a declarat că cele patru morţi au fost provocate de copacii rupţi. Cel puţin alte 27 de persoane au fost rănite, dintre care 10 într-un accident rutier, ce a avut loc când întunericul s-a lăsat brusc, cauzat de o vizibilitate foarte redusă.

Aproximativ 7.000 de muncitori ai Departamentului de urgenţă au fost desfăşuraţi în numai o oră, conform oficialilor de la Teheran. Avertizările precizau că vremea rea va mai dura încă o zi.

Zborurile din Teheran au fost amânate, internetul şi serviciile de comunicaţii au fost afectate grav.

Fotografiile furtunii de nisip, denumită ”haboob” în Orientul Mijlociu, erau postate pe platformele media, arătând un nor negru masiv acoperind oraşul înainte să se facă întuneric brusc. În acelaşi timp, temperatura de afară a scăzut de la 33 de grade C la 18 grade C.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe