Iranieni înfuriaţi de moartea tinerei Amini iau cu asalt o clădire guvernamentală. Distrug portretele a doi ayatollahi

Protestele au continuat să facă ravagii, marţi, pentru a patra zi consecutiv în Iran, iar autorităţile au declarat că trei persoane au fost ucise în timpul tulburărilor legate de moartea unei tinere aflate în custodia poliţiei.

Decesul de săptămâna trecută a tinerei de 22 de ani Mahsa Amini, arestată de poliţia morală pentru "ţinută nepotrivită", a declanşat o avalanşă de furie mocnită în legătură cu numeroase probleme, inclusiv drepturile, securitatea şi o economie care se clatină din cauza sancţiunilor internaţionale.

Este una dintre cele mai grave tulburări din Iran de la ciocnirile de stradă de anul trecut din cauza lipsei de apă. Guvernul iranian acuză agenţi străini şi terorişti nespecificaţi de instigare la violenţe.

Demonstraţiile au izbucnit în Kurdistan şi s-au extins luni şi marţi în alte câteva provincii din nord-vestul Iranului.

Marţi seara, presa de stat a raportat "mitinguri limitate" în mai multe oraşe, afirmând că demonstranţii au scandat sloganuri antiguvernamentale, au aruncat cu pietre în vehiculele poliţiei şi au deteriorat bunuri publice.

Videoclipuri postate marţi pe site-urile de socializare au susţinut că arată demonstraţii în provincii din Iran, inclusiv în mai multe regiuni care nu au fost atinse până acum de tulburări.

Un clip viral surprinde momentul în care sute de manifestanţi furioşi strigă "Moarte dictatorului", în timp ce s-au adunat în faţa unei clădiri a municipalităţii din Sari, capitala provinciei nordice Mazandaran.

Doi dintre manifestanţi s-au căţărat pe balconul clădirii şi au distrus portretele fondatorului Republicii Islamice Ayatollahul Khomeini şi ale liderului suprem Ali Khamenei, care erau agăţate pe peretele exterior.

Într-un efort aparent de a dezamorsa tensiunile, un consilier al ayatollahului a prezentat condoleanţe familiei Amini, spunând că liderul suprem a fost afectat şi îndurerat de moartea tinerei.

"Toate instituţiile vor lua măsuri pentru a apăra drepturile care au fost încălcate", a declarat reprezentantul lui Khamenei în provincia Kurdistan, Abdolreza Pourzahabi, în timp ce vizita casa familiei Amini, relatează Reuters.

Poliţia iraniană a declarat, luni, că moartea tinerei Mahsa Amini, după ce a fost arestată şi bătută de "poliţia morală", a fost un "incident nefericit" pe care nu doreşte să îl vadă repetat, a relatat o agenţie de presă semioficială.

De asemenea, poliţia a susţinut că fetei i s-ar fi făcut rău în timp ce aştepta alături de alte femei reţinute.

Însă tatăl lui Amini a declarat duminică, pentru site-ul de ştiri proreformist Emtedad, că fiica sa era sănătoasă şi nu avea probleme de sănătate.

Centrul de presă al Departamentului de Poliţie din Teheran a negat afirmaţiile martorilor oculari privind bătaia aplicată lui Amini, spunând că aceasta ar fi fost transferată la unul dintre departamentele de poliţie din Teheran pentru "justificare şi educaţie" cu privire la hijab, când "a suferit brusc o problemă cardiacă".

Kiarash Amini, fratele tinerei, a declarat într-un interviu acordat site-ului de ştiri Iranwire că medicii i-au spus că au diagnosticat-o pe Mahsa ca având fie un atac de cord, fie un accident vascular cerebral, "şi că, deşi inima ei încă bate, creierul ei nu mai este conştient".

În ultimele luni, activiştii iranieni pentru drepturile omului au îndemnat femeile să îşi dea jos vălul în mod public, gest pentru care ar risca să fie arestate pentru sfidarea codului vestimentar islamic, în condiţiile în care conducătorii ţării, de o linie dură, iau măsuri mai dure împotriva "comportamentului imoral".

Videoclipurile postate pe reţelele de socializare au arătat cazuri a ceea ce păreau a fi acţiuni dure din partea unităţilor de "poliţie pentru moralitate" împotriva femeilor care şi-au scos hijab-ul.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe