Iranul ameninţă Israelul cu represalii directe. Încetarea focului în Gaza, ultima şansă pentru pace [Reuters]
Numai un acord de încetare a focului în Gaza, rezultat din discuţiile aşteptate în această săptămână, ar putea împiedica Iranul să ia măsuri de represalii directe împotriva Israelului pentru asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh pe teritoriul său, au declarat trei oficiali iranieni de rang înalt, potrivit Reuters.
Iranul a promis un răspuns sever la uciderea lui Haniyeh, care a avut loc în timp ce acesta vizita Teheranul la sfârşitul lunii trecute, incident pe care Teheranul l-a atribuit Israelului. Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat implicarea sa. Marina americană a desfăşurat nave de război şi un submarin în Orientul Mijlociu pentru a consolida apărarea Israelului.
Una dintre surse, un oficial iranian de rang înalt din domeniul securităţii, a declarat că Iranul, împreună cu aliaţi precum Hezbollah, ar lansa un atac direct în cazul în care discuţiile din Gaza eşuează sau dacă Israelul consideră că negocierile sunt doar o strategie de întârziere. Sursele nu au precizat cât timp ar permite Iranul pentru progresul discuţiilor înainte de a reacţiona.
Având în vedere riscul crescut al unui război mai amplu în Orientul Mijlociu după uciderea lui Haniyeh şi a comandantului Hezbollah Fuad Shukr, Iranul a fost implicat în ultimele zile într-un dialog intens cu ţările occidentale şi cu Statele Unite pentru a găsi modalităţi de a echilbra represaliile, au declarat sursele care au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza caracterului sensibil al problemei.
Într-un comentariu publicat marţi, ambasadorul SUA în Turcia a confirmat că Washingtonul le cere aliaţilor să ajute pentru a convinge Iranul să reducă tensiunile. Trei surse guvernamentale regionale au descris convorbiri cu Teheranul pentru a evita escaladarea înainte de negocierile privind încetarea focului în Gaza, care urmează să înceapă joi în Egipt sau Qatar.
"Sperăm că răspunsul nostru va fi programat şi executat într-un mod care să nu afecteze o potenţială încetare a focului", a declarat vineri misiunea Iranului la ONU într-un comunicat.
Ministerul iranian de Externe a declarat marţi că apelurile la reţinere "contrazic principiile dreptului internaţional".
"Este posibil să se întâmple ceva chiar săptămâna aceasta din partea Iranului şi a aliaţilor săi. Aceasta este evaluarea Statelor Unite, precum şi a Israelului", a declarat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională.
"Dacă se întâmplă ceva săptămâna aceasta, calendarul ar putea influenţa cu siguranţă discuţiile pe care dorim să le purtăm joi", a adăugat el.
La sfârşitul săptămânii, Hamas a pus la îndoială continuarea discuţiilor. Israelul şi Hamas au purtat mai multe runde de discuţii în ultimele luni, fără a conveni asupra unei încetări definitive a focului.
În Israel, mulţi observatori cred că un răspuns este iminent, după ce liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Iranul va "pedepsi aspru" Israelul pentru atacul de la Teheran.
"Urmărim îndeaproape ce se întâmplă la Beirut şi Teheran şi lucrăm pentru a contracara orice (posibilă) ameninţare, pregătind în acelaşi timp o varietate de opţiuni ofensive. Suntem hotărâţi să ne îndeplinim misiunea - trebuie să asigurăm întoarcerea în siguranţă a locuitorilor (din nordul Israelului) la casele lor, odată ce ne asigurăm că Hezbollah se retrage la nord de râul Litani", a declarat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, în timpul unei vizite la o bază de informaţii din nordul Israelului.
Politica regională a Iranului este stabilită de elita Gardienilor Revoluţiei, care răspunde doar în faţa lui Khamenei, cea mai înaltă autoritate a ţării. Noul preşedinte iranian, Masoud Pezeshkian, relativ moderat, a reafirmat în mod repetat poziţia anti-Israel a Iranului şi sprijinul său pentru mişcările de rezistenţă din regiune, de la preluarea mandatului luna trecută.
Meir Litvak, cercetător principal la Centrul Alianţei pentru Studii Iraniene din cadrul Universităţii Tel Aviv, a declarat că este de părere că Iranul îşi va pune nevoile înainte de a-şi ajuta aliatul Hamas, dar că Iranul doreşte, de asemenea, să evite un război la scară largă.
"Iranienii nu şi-au subordonat niciodată strategia şi politicile nevoilor acoliţilor sau protejaţilor lor. Un atac este probabil şi aproape inevitabil, dar nu cunosc amploarea şi momentul", a declarat Litvak.
Analistul Saeed Laylaz, stabilit în Iran, a declarat că liderii Republicii Islamice sunt acum dornici să lucreze pentru o încetare a focului în Gaza, "pentru a obţine stimulente, a evita un război total şi a-şi consolida poziţia în regiune."
Laylaz a declarat că Iranul nu a fost implicat anterior în procesul de pace din Gaza, dar acum este pregătit să joace "un rol-cheie."
Două dintre surse au afirmat că Iranul ia în considerare trimiterea unui reprezentant la negocierile de încetare a focului. Cu toate acestea, sursele au menţionat că reprezentantul nu va participa direct la reuniuni, ci se va angaja în discuţii de culise "pentru a menţine o linie de comunicare diplomatică" cu Statele Unite în timpul desfăşurării negocierilor.
Misiunea Iranului la Organizaţia Naţiunilor Unite din New York a declarat că Teheranul nu va avea un reprezentant prezent în marja discuţiilor de încetare a focului. Oficialii de la Washington, Qatar şi Egipt nu au răspuns deocamdată întrebărilor cu privire la eventualitatea ca Iranul să joace un rol indirect în discuţii.
Două surse de rang înalt apropiate de Hezbollahul libanez au declarat că Teheranul ar acorda o şansă negocierilor, dar nu ar renunţa la intenţiile sale de a riposta.
O încetare a focului în Gaza ar oferi Iranului o acoperire pentru un răspuns "simbolic" mai mic, a declarat una dintre surse.
Israelul a lansat asaltul asupra Gaza după ce luptătorii Hamas au pătruns în sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi capturând peste 250 de ostatici, potrivit bilanţului israelian.
De atunci, aproape 40.000 de palestinieni au fost ucişi în ofensiva israeliană din Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Context
Pe 13 aprilie, la două săptămâni după ce doi generali iranieni au fost ucişi într-un atac asupra Ambasadei Teheranului în Siria, Iranul a lansat un baraj de sute de drone, rachete de croazieră şi rachete balistice către Israel, avariind două baze aeriene. Aproape toate armele au fost doborâte înainte de a-şi atinge ţintele.
"Iranul doreşte ca răspunsul său să fie mult mai eficient decât atacul din 13 aprilie", a declarat Farzin Nadimi, senior fellow la Washington Institute for Near East Policy.
Nadimi a declarat că un astfel de răspuns ar necesita "multă pregătire şi coordonare", mai ales dacă ar implica reţeaua Iranului de grupuri armate aliate care se opun Israelului şi Statelor Unite în Orientul Mijlociu, Hezbollah fiind membrul principal al aşa-numitei "Axe a Rezistenţei", care, împreună cu miliţiile irakiene şi rebelii Houthi din Yemen, au hărţuit Israelul începând cu 7 octombrie.
Două dintre sursele iraniene au declarat că Iranul ar sprijini Hezbollah şi alţi aliaţi dacă aceştia ar lansa propriile răspunsuri la uciderea lui Haniyeh şi a comandantului militar de vârf al Hezbollah, Fuad Shukr, care a murit într-un atac la Beirut cu o zi înainte ca Haniyeh să fie ucis la Teheran.
Sursele nu au precizat ce formă ar putea lua un astfel de sprijin.