Iranul ar putea avea bomba până la sfârşitul anului, cu ajutor nord-coreean

Reactorul nuclear de la Bushehr, la 1200 km de Teheran, august 2010
Reactorul nuclear de la Bushehr, la 1200 km de Teheran, august 2010 (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)

Departamentul de Stat al SUA a anunţat, sâmbătă, că va reimpune toate sancţiunile ONU anulate anterior (din cauza acordului Iranului cu marile puteri europene, aşa-numitul JCPoA) împotriva Teheranului, inclusiv embargoul asupra armelor şi restricţiile privind sectorul energiei nucleare.

Un înalt oficial american, citat în condiţii de anonimat, a declarat duminică pentru Reuters că Iranul ar putea produce o armă nucleară până la sfârşitul acestui an şi că Republica Islamică a reluat cooperarea pe termen lung cu Coreea de Nord în domeniul rachetelor cu rază lungă de acţiune.

El a citat „totalitatea” datelor disponibile în SUA, inclusiv a celor de la AIEA, dar nu a furnizat dovezi sau alte detalii.

"Iranul şi Coreea de Nord au reluat cooperarea pentru un proiect de rachete cu rază lungă, inclusiv transferul de piese critice", a spus el.

Oficialul a susţinut că Iranul „face în mod clar totul” pentru „a-şi reîncepe vânzările de armament”, aşa că, drept răspuns, Administraţia Trump va introduce luni noi sancţiuni, vizând peste 20 de persoane şi entităţi implicate în domeniul nuclear, al dezvoltării de rachete şi convenţionale din Iran şi al programelor de armament convenţional.

El a adăugat că ordinul executiv dat luni va permite, de asemenea, Washingtonului să aplice sancţiuni secundare împotriva celor care cumpără sau vând arme Iranului, excluzându-i de pe piaţa SUA.

Sâmbătă, secretarul de stat Mike Pompeo a anunţat că toate sancţiunile ONU sunt reimpuse Iranului şi vor urma noi măsuri, adăugând că SUA nu vor „ezita” să pedepsească ţările care încalcă embargoul făcând tranzacţii cu Iranul.

Administraţia Trump desfăşoară de multă vreme o campanie de sancţiuni împotriva Teheranului, numită abordarea „presiunii maxime”, pe care Washington o justifică cu necesitatea de a contracara „ameninţarea nucleară” a Iranului.

În octombrie 2019, Pompeo a scris pe Twitter că Iranul „trebuie să îşi schimbe fundamental comportamentul şi să acţioneze ca o naţiune normală, altfel se va confrunta cu prăbuşeşte economiei sale”.

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a denunţat administraţia SUA pentru reimpunerea sancţiunilor, subliniind că ONU şi comunitatea internaţională sunt împotriva acestei măsuri.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat duminică că Washingtonul nu poate restabili unilateral sancţiunile internaţionale asupra Iranului pe baza unui acord din care s-a retras - referindu-se la Planul de Acţiune Comprehensiv Comun (JCPoA), cunoscut şi ca Acordul nuclear din 2015. Acordul, extrem de controversat în SUA, care a fost descris de preşedintele american al momentului, Donald Trump, ca neavând obligaţii legale, fiind mai mult un cadru de acţiune - urmărea restrângerea programului nuclear de la Teheran.

Potrivit acordului nuclear din 2015, măsurile punitive pot fi impuse numai dacă Teheranul îşi încalcă obligaţiile care îi revin în temeiul acordului. Administraţia Trump s-a retras din acordul cu Iranul în mai 2018, după ce preşedintele Donald Trump a refuzat să mai certifice că Teheranul respectă clauzele acordului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe