Iranul cere arestarea lui Trump pentru uciderea generalului Qassem Soleimani

Rămăşiţele autovehiculului în care se afla generalul Qassem Soleimani când a fost omorât de un atac cu drone american, Bagdad
Rămăşiţele autovehiculului în care se afla generalul Qassem Soleimani când a fost omorât de un atac cu drone american, Bagdad (Twitter)

Un procuror iranian a solicitat arestarea preşedintelui Trump şi a altor zeci de americani pentru implicarea lor în „crima brutală” a fostului general Qassem Soleimani la Bagdad, la începutul anului.

Potrivit AP, „acuzaţiile subliniază tensiunile crescute dintre Iran şi SUA, deoarece preşedintele Trump a retras unilateral America din Acordul nuclear al Teheranului cu puterile mondiale”, deşi preşedintele Trump „nu se confruntă cu niciun pericol de arestare”.

Agenţia de ştiri IRNA a regimului de la Teheran a raportat luni că procurorul Ali Alqasimehr l-a acuzat pe Trump şi peste 30 de alţi americani (despre care Iranul consideră că au fost implicaţi în planificarea şi executarea atacului cu drone din 3 ianuarie care l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani la Bagdad) de "omor" şi de "terorism ". Cu toate acestea, identităţile celorlalţi americani, în afară de Trump, nu au fost dezvăluite.

După ce a depus acuzaţiile în numele Iranului, Alqasimehr a cerut să fie emis un „aviz roşu” către Interpol, care solicită arestarea lui Trump şi a celorlalţi.

Organizaţia Interpol nu a comentat cererea, sugerând că nu ia în serios solicitarea Iranului. Liniile directoare ale Interpol precizează în mod explicit că agenţia nu se poate implica în probleme politice.

Qassem Soleimani, şeful Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei (un segment internaţional însărcinat cu coordonarea atacurilor teroriste în conformitate cu interesele Iranului în întreaga lume) a fost ucis la începutul anului 2020, dând naştere unor tulburări masive în Orientul Mijlociu.

Soleimani era însărcinat cu operaţiuni anti-americane în Afganistan şi, mai nou, cu atragerea Irakului de partea iraniană, pentru a forma o alianţă puternică în Orientul Mijlociu împotriva Israelului şi Arabiei Saudite.