Iranul critică sancţiunile americane. Siria respinge ideea retragerii forţelor iraniene de pe teritoriul său

Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului. (Getty Images)

Iranul a criticat miercuri cererile Statelor Unite de schimbare a politicii externe şi a programului nuclear, iar Damascul a respins apelul SUA de retragere a forţelor iraniene din Siria.

Franţa, una dintre puterile europene nemulţumită de retragerea Washingtonului din acordul nuclear iranian, a afirmat că metoda americanilor de a impune noi sancţiuni împotriva Teheranului va consolida poziţia elementelor radicale dominante din Iran, potrivit Reuters.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a ameninţat luni Iranul cu “cele mai puternice sancţiuni din istorie” dacă acesta nu îşi va restrânge influenţa regională, acuzând Teheranul că susţine grupuri înarmate în ţări precum Siria, Liban şi Yemen.

Pompeo a lansat ameninţarea la două săptămâni după ce preşedintele american Donald Trump s-a retras din acordul nuclear încheiat între marile puteri şi Iran şi care prevede suspendarea sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului în schimbul restricţionării semnificative a programului său nuclear. Puterile europene văd acordul drept cea mai bună şansă pentru a opri Iranul să obţină o armă nucleară.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că Pompeo a repetat acuzaţiile împotriva Teheranului, însă “cu un ton mai puternic şi mai indecent”.

“Pompeo şi alţi oficiali americani în actuala administraţie sunt prizonieri ai iluziilor lor eronate, prizonieri ai trecutului şi au fost luaţi ostatici de grupuri corupte care fac presiune”, a afirmat Zarif la televiziunea de stat.

În Damasc, adjunctul ministrului de Externe sirian, Faisal Mekdad, a respins ideea retragerii forţelor iraniene din Siria.

În conflictul sirian ce durează de peste 7 ani, Iranul a oferit un sprijin vital armatei preşedintelui Bashar al-Assad. Forţele iraniene şi miliţiile pe care acestea le susţin în regiune, inclusiv grupul libanez Hezbollah, au ajutat regimul din Damasc să recapete controlul asupra unor oraşe majore controlate la un moment dat de jihadişti şi rebeli anti-Assad.

“Dacă rămân sau pleacă forţele iraniene sau ale Hezbollah din Siria este o chestiune care nu va fi discutată, pentru că este problema guvernului sirian”, a mai declarat Mekdad, citat de postului libanez de televiziune al-Mayadeen.