Iranul depune un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump la Interpol

Steag iranian la bordul super-petrolierului Adrian Darya
Steag iranian la bordul super-petrolierului Adrian Darya (JOHNNY BUGEJA | AFP | Getty Images)

Guvernul iranian a depus o „notificare” de cel mai înalt nivel la Interpol prin care solicită arestarea preşedintelui SUA, Donald Trump, şi a altor 47 de oficiali americani pentru asasinarea generalului Qassem Soleimani, comandantul Corpului Gărzii Revoluţionare Islamice, la 3 ianuarie 2020.

"Republica Islamică Iran ia în considerare foarte serios urmărirea şi pedepsirea celor care au ordonat şi executat această crimă", a declarat purtătorul de cuvânt al justiţiei iraniene, Gholamhossein Esmaili, potrivit publicaţiei Al Jazeera.

Soleimani a coordonat expansiunea influenţei iraniene în zone precum Irak, Siria, Liban şi Afganistan, fiind responsabil moral de numeroase atentate, soldate deseori cu pierderi de vieţi omeneşti.

Interpol nu a dat curs unei cereri anterioare de arestare anterioară depusă de procurorul iranian Ali Alqasimehr, când acesta a emis un mandat internaţional de urmărire pentru arestarea lui Donald Trump şi a altor oficiali care conduceau Pentagonul şi SUA pentru „crimă şi terorism”.

Respingând cererea din iunie, Interpol a spus că propria sa constituţie îi interzice să ia orice „intervenţie sau activităţi cu caracter politic, militar, religios sau rasial”.

Iranul a întreprins mai multe acţiuni săptămâna aceasta, pe fondul evoluţiei de la Casa Albă - având în vedere că mass media l-a declarat învingător în alegerile din 3 noiembrie pe candidatul Partidului Democrat, Joe Biden.

Ebrahim Raisi, judecătorul şef al Iranului, a declarat: „Din fericire, preşedinţia lui Trump s-a încheiat. Dar chiar dacă mandatul său nu s-ar fi încheiat, ar fi inacceptabil să spunem că cineva n-ar trebui să răspundă în faţa legii din cauza poziţiei sale administrative".

Ali Kadkhodaei, purtător de cuvânt al Consiliului Gardienilor - un fel de sfat al bătrânilor care examinează legislaţia şi supraveghează alegerile din Iran - a spus că, deşi este dificil să întreprinzi acţiuni legale împotriva lui Trump în timp ce este şeful statului, „unii experţi internaţionali sunt de părere că, după ce preşedinţia lui Trump se va încheia, acest lucru ar putea fi posibil".

Iranul a votat cu câteva săptămâni în urmă legislaţie care cere îmbogăţirea uraniului la 20%, mult peste aplicaţiile comerciale - cu scopul declarat de a presat ţările semnatare (europene) ale acordului nuclear JCPOA să depună eforturi pentru a aduce SUA din nou la masa tratativelor. Donald Trump a retras SUA din acord în mai 2018 şi, ca urmare, a reimpus sancţiuni economice masive asupra regimului de la Teheran.

Prin evoluţia din ultimele săptămâni, Teheranul speră să-l determine pe Joe Biden să semneze din nou tratatul şi să ridice sancţiunile economice.

SUA a trimis bombardiere B-52 în regiunea Golfului Persic în mai multe ocazii în ultima lună şi a luat decizia, luni, de a păstra un portavion în zonă din cauza a ceea ce a spus că este agresivitatea tot mai mare a Iranului, potrivit publicaţiei Al Jazeera.

Gardienii Revoluţiei, trupele de elită ale Republicii Islamice, au sechestrat luni un petrolier sud-coreean în Golful Persic, pretinzând că încalcă în mod repetat „regulamentele privind mediul”, o scuză des folosită de regimul de la Teheran în momentul în care sechestrează nave ale unor alte ţări.

SUA au cerut ulterior Iranului să elibereze petrolierul.

"Regimul (iranian) continuă să ameninţe drepturile şi libertăţile de navigaţie în Golful Persic ca parte a unui efort evident de a şantaja comunitatea internaţională pentru a ameliora presiunea sancţiunilor. Ne alăturăm cererii Republicii Coreea ca Iranul să elibereze imediat petrolierul", a declarat luni un purtător de cuvânt al departamentului de stat, sub anonimat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe