Iranul desfăşoară un exerciţiu militar în Golful Persic


Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)

Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) au lansat un exerciţiu militar în Golful Persic, la o zi după ce un grup maritim de luptă american condus de un portavion a intrat în zonă pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Teheran şi Washington, potrivit RFE/RL.

Mass media iraniană a precizat sâmbătă că IRGC va folosi elicoptere de luptă şi drone în jurul insulei Qeshm, situată în apropierea Strâmtorii strategice Ormuz - canal maritim folosit pentru transportul a aproximativ o treime din petrolul tranzacţionat la nivel global.

“Sperăm că datorită acestui exerciţiu inamicii noştri vor realiza mai mult decât oricând cât de devastator va fi răspunsul nostru la orice mişcare a lor”, a susţinut generalul Mohammad Ali Jafari, şeful IRGC, citat de mass media iraniană.

Generalul de brigadă Mohammad Pakpour, comandantul forţelor terestre din cadrul IRGC, a afirmat că exerciţiul are natură “defensivă”.

El a precizat că, deşi nu prezintă niciun fel de ameninţare la adresa altei ţări, Iranul va fi pregătit pentru contraatacuri în caz de agresiune.

Exerciţiul militar anual numit Marele Profet a fost lansat la o zi după ce portavionul american USS John C. Stennis a intrat vineri în Golful Persic, pe fondul ameninţărilor repetate ale Teheranului de a închide Strâmtoarea Ormuz.

Navele IRGC au urmărit portavionul şi grupul său de luptă când a intrat în Golf. De asemenea, a putut fi observată o dronă, iar câteva rachete au fost testate la distanţă de navele americane.

Tensiunile cu Iranul s-au amplificat semnificativ de la retragerea SUA din acordul nuclear, măsură însoţită de reimpunerea de către americani a două valuri de sancţiuni severe împotriva Teheranului, inclusiv asupra sectorului petrolier. În plus, Washingtonul a cerut naţiunilor lumii, în special aliaţilor săi, să reducă sau chiar să anuleze complet achiziţiile de petrol iranian pentru a forţa Republica Islamică să accepte renegocierea acordului nuclear.

Iranul este un exportator major de petrol şi membru al cartelului petrolier OPEC. Preşedintele iranian Hassan Rohani a avertizat în repetate rânduri că orice încercare de a bloca exporturile de petrol ale Iranului ar putea duce la închiderea Strâmtorii Ormuz de către acesta.

La începutul lunii decembrie, Brian Hook, reprezentantul special al SUA pentru Iran, a respins ameninţarea lui Rohani, afirmând că Teheranul nu controlează Strâmtoarea Ormuz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe