Iranul dezvăluie două modele noi de rachete, la câteva zile după ce SUA eşuează să impună noi sancţiuni la ONU

(Getty Images)

După ce ONU tocmai a respins o iniţiativă a SUA la această organizaţie - de a extinde embargoul asupra vânzărilor de arme către şi din Iran - Teheranul a dezvăluit o nouă rachetă balistică numită după generalul Qassem Soleimani, ucis în ianuarie de un atac cu drone al SUA.

Cealaltă rachetă lansată, joi, poartă numele liderului miliţiei şiite din Irak, Abu Mahdi al-Muhandis, care a fost ucis în timpul aceluiaşi atac. Cei doi generali călătoreau împreună în apropierea aeroportului din Bagdad.

Ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami, s-a lăudat că noua rachetă balistică poate acoperi o rază de acţiune de 1.400 km, iar racheta de croazieră 1.000 km, acesta fiind un afront evident la adresa iniţiativei americane de a impune sancţiuni asupra Iranului pentru a-l determina să pună capăt programului de dezvoltare de rachete.

"Rachetele şi, în special, rachetele de croazieră sunt foarte importante pentru noi ... Faptul că am crescut raza de acţiune de la 300 km la 1.000 km în mai puţin de doi ani este o realizare măreaţă", a declarat preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, cu ocazia lansării acestora. "Programele noastre militare şi de rachete sunt defensive", a afirmat el.

Criticii regimului de la Teheran atrag atenţia că programul nuclear iranian nu este dezvoltat din raţiuni economice, deoarece ţara dispune de vaste rezerve de ţiţei şi gaze naturale, astfel încât programul nuclear ar fi menit dezvoltării de bombe nucleare pentru a contrabalansa puterea nucleară a Israelului. Teheranul a negat acuzaţiile, însă a continuat să-şi dezvolte iniţiativa, în ciuda unor pachete extrem de dure de sancţiuni impuse de SUA.