Iranul dezvăluie o bază de rachete lângă Golful Persic

(Captură Foto)

Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice, aripa teocratică a armatei iraniene, o organizaţie desemnată ca teroristă de Departamentul de Stat al SUA, a organizat vineri o ceremonie pentru a prezenta un nou depozit strategic subteran de rachete situat pe coasta de sud a Golfului Persic.

Presa de stat iraniană a publicat câteva imagini ale depozitului de rachete, fără a dezvălui locaţia exactă a acestuia. Imaginile au înfăţişat o reţea extinsă de tuneluri suficient de mari pentru a găzdui lansatoare de rachete mobile şi cantităţi mari de rachete.

Comandantul Gărzilor Revoluţionare, gen. Hossein Salami, a oferit o explicaţie destul de neliniştitoare a motivului pentru care a fost necesară prezentarea bazei de rachete.

„Logica noastră este să apărăm integritatea teritorială şi independenţa ţării şi realizările Revoluţiei Islamice. Credem că duşmanii noştri nu acceptă puterea logicii, ci se bazează pe logica puterii. Prin urmare, nu ne mai rămâne nicio opţiune decât să ne stimulăm descurajarea ofensivă şi defensivă în faţa comploturilor lor coloniale”, a declarat Salami în timpul ceremoniei de dedicare a bazei de rachete.

Potrivit lui Salami, baza de rachete pe care a prezentat-o găzduieşte coloane de rachete care „se întind pe kilometri”, iar Iranul are „multe” alte instalaţii de lansare a rachetelor de dimensiuni comparabile.

Publicaţia Al Jazeera News a menţionat că intrarea în baza de rachete avea steaguri americane şi israeliene întinse pe jos, astfel încât Salami şi ceilalţi ofiţeri militari iranieni să poată merge pe ele în timp ce intrau.

„Cu câteva ore înainte de ceremonie, SUA au desfăşurat în Orientul Mijlociu două bombardiere strategice cu capacitate nucleară B-52, marcând al patrulea tur cu acest tip de avioane în ultimele două luni. SUA şi-a inversat, de asemenea, săptămâna trecută decizia de a readuce singurul său portavion din regiune la bază, citând „ameninţări” ale oficialilor iranieni”, a observat Al Jazeera, care a menţionat că aceste tensiuni în creştere au coincis cu comemorarea asasinării generalului Qassem Soleimani, acum un an, de către drone americane.

Strategia militară a Iranului depinde în mare măsură de capacitatea de a lansa un număr mare de rachete la diferite distanţe într-o perioadă foarte scurtă de timp, din „oraşele de rachete” puternic fortificate, care nu ar putea fi uşor eliminate cu lovituri preventive. Iranul are, de asemenea, obiceiul de a furniza rachete aliaţilor săi - guvernul sirian, organizaţia libaneză Hezbollah sau insurgenţilor Houthi din Yemen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe