Iranul este lovit de noi explozii, întreruperi ale alimentării cu energie electrică

Clădire a centralei nucleare Bushehr din localitatea Bushehr, sudul Iranului
Clădire a centralei nucleare Bushehr din localitatea Bushehr, sudul Iranului (IIPA/Getty Images)

O altă explozie misterioasă - o serie dintre ele, potrivit unor surse, au zguduit joi seara Teheranul, tăind alimentarea cu energie electrică a părţii de vest a oraşului.

Deşi oficialii iranieni s-au grăbit să nege faptul că au avut loc explozii şi au respins incidentul - cel mai recent dintr-un şir de accidente industriale minore - martori oculari şi mass-media locală au raportat că exploziile par să fi lovit o instalaţie de depozitare a rachetelor utilizate de Gărzile Revoluţionare Islamice, una dintre structurile de forţă ale Republicii Islamice.

Presa de stat iraniană a citat utilizatori de social media care au transmis că au auzit explozii din vestul Teheranului şi în oraşele din apropiere - Garmdareh şi Quds. În scurt timp, aceste zone au raportat întreruperi de energie, deşi guvernatorul Quds a insistat că nu a existat nicio explozie.

„Odată cu negarea exploziei, mass-media iraniană a raportat că primarul din Garmdareh a declarat că explozia a fost cauzată de rezervoare de gaz, dar ulterior s-a descoperit că primarul citat murise în urmă cu peste un an şi că ştirile citate erau vechi de câţiva ani”, a notat vineri Jerusalem Post, traducând un raport din presa persană independentă.

„Presa iraniană a raportat, de asemenea, ca un oficial de securitate din regiune a atribuit explozia construcţiei unei autostrăzi, dar ulterior s-a descoperit că ştirile citate erau vechi de peste doi ani”, a adăugat Jerusalem Post.

Rapoarte mai confuze au citat martori locali care susţineau că nu au auzit explozii, dar au avut tăieri de energie electrică mult mai lungi decât cele cinci minute pretinse de guvernatorul Quds (care, spre deosebire de primarul din Garmdareh, era încă viu începând de vineri dimineaţă) şi şeful pompierilor din Quds, care au spus că nu au fost raportate explozii sau alte incidente în ultimele 24 de ore.

Dar joi seara sirenele pompierilor erau raportate de i24 News. Raportul i24 a citat un raport al exploziilor multiple al agenţiei de ştiri Mehr din Iran, plus o afirmaţie a Al-Arabiya News din Arabia Saudită potrivit căreia exploziile avuseseră loc la depozitul de rachete al unei baze militare a IRGC.

Incidentul este cel mai recent dintr-o serie de explozii misterioase şi incendii în clădiri legate de programul de construcţie şi dezvoltare de rachete nucleare din Iran, inclusiv un incendiu la instalaţia de îmbogăţire a uraniului din Natanz, pe 2 iulie.

Oficialii iranieni au respins iniţial incendiul ca o defecţiune minoră a uzinei, dar fotografiile din satelit au arătat clar că pagubele au fost mult mai mari.

Miercuri, regimul iranian a admis în sfârşit că incendiul a provocat daune importante instalaţiei de producţie de uraniu din Natanz şi a început în sfârşit să emită afirmaţii cu privire la o campanie deliberată de sabotaj care cerea un răspuns internaţional.

Câţiva oficiali de securitate din Orientul Mijlociu au declarat că sunt de părere că israelienii au sabotat instalaţia cu o bombă foarte puternică.

Regimul iranian încă nu a publicat încă date complete ale dezastrului produs la Natanz, care pare să fi distrus în proporţie de 75% în sala principală centrifugelor, afectând instalaţii cruciale atât de grav încât să fie necesară o spargere şi reconstrucţie.