Iranul înregistrează un număr record de cazuri COVID

Preşedintele iranian Hassan Rouhani.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani. (Captură Foto)

Numărul zilnic al deceselor cauzate de virusul Wuhan în Iran a urcat duminică peste 400, pentru prima dată în ultimele luni, întrucât ţara, care a avut de mult timp cel mai masiv focar din regiune, se luptă cu o creştere a numărului infecţiilor în perioada de după sărbători.

Autorităţile sanitare iraniene au înregistrat 405 decese cauzate de virus, ridicând numărul total (oficial) de morţi la 66.732. Autorităţile au avertizat din ce în ce mai mult cu privire la impactul tendinţelor observate la nivel naţional în timpul Anului Nou Persan - Nowruz. Vacanţa de două săptămâni de luna trecută a marcat o creştere a numărului călătoriilor, relaxarea restricţiilor şi numeroase cazuri de adunări mari.

După ce cazurile COVID-19 au doborât record după record la începutul acestei luni, Ministerul Sănătăţii a raportat 21.644 de infecţii duminică, numărul total al persoanelor infectate ajungând la peste 2,2 milioane.

Capacitatea spitalelor devine rapid insuficientă în toată ţara, în special în Teheran. Autorităţile au raportat 130 de decese doar în Teheran, potrivit lui Mohsen Hashemi, şeful Consiliului municipal al Capitalei. Numărul de morţi într-o singură zi la nivel naţional a atins un vârf de peste 480 în noiembrie anul trecut.

Pandemia produsă de virusul Wuhan a lovit Iranul de mai multe luni de zile, dar guvernul a semnalat că nu poate susţine blocajele impuse de SUA şi Europa fără a risca o catastrofă economică, în special pentru sectorul defavorizat al naţiunii.

Economia iraniană este în dificultate după sancţiunile impuse în mai 2018 de administraţia Trump din cauza programelor Teheranului de dezvoltare nucleară şi rachete.

Iranul a restricţionat operaţiunile comerciale în peste 250 de oraşe pentru o perioadă de 10 zile, închizând restaurante, saloane de înfrumuseţare, mall-uri şi librării, cofetării şi parcuri publice.

Lansarea programului de vaccinare din Iran a început lent, Republica Islamică producând şi promovând o serie de vaccinuri fabricate intern şi avertizând împotriva importului de produse fabricate în America, pe fondul unei suspiciuni adânc înrădăcinate faţă de Occident.

Cu toate acestea, preşedintele Hassan Rouhani a subliniat importanţa importului de vaccinuri fabricate în străinătate într-un discurs de săptămâna trecută.

„Nu putem aştepta ca vaccinul nostru să ajungă la producţia în masă”, a spus el. „Trebuie să extindem vaccinarea în această primăvară prin importarea vaccinurilor în moduri adecvate.”