Iranul îşi trece în revistă aliaţii privind un posibil război cu Israelul
'Conferinţa Internaţională a Rezistenţei Islamice' s-a desfăşurat în oraşul iranian Ispahan. Potrivit cotidianului rus Kommersant, evenimentul a fost un fel de a trece în revistă forţele prietene ale Iranului, înaintea unui eventual război cu Israelul. Teheranul i-a prezentat lumii pe aliaţii săi, care în caz de necesitate vor putea deschide al doilea şi al treilea front împotriva Tel Avivului - grupările islamice libaneze şi palestiniene.
La Ispahan s-au reunit reprezentanţi ai acelor organizaţii care sunt considerate 'cliente' ale Iranului - principalii beneficiari de ajutor militar şi financiar din partea acestuia. Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) este reprezentată de mişcarea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, şi de gruparea 'Jihadul Islamic'. Ambele organizaţii sunt considerate 'teroriste' de Israel, care se teme, nu fără temei, că în cazul unui război cu Iranul, vor ataca din spate, lansând rachete asupra oraşelor israeliene şi organizând atacuri teroriste.
Un alt front al putea deveni Libanul, unde gruparea şiită Hezbollah este considerată principalul aliat al Teheranului în Orientul Mijlociu (OM). La conferinţa de la Ispahan, 'ţara cedrului' a fost reprezentată de două organizaţii: în afară de Hezbollah, este vorba de mişcarea şiită Amal, considerată mai moderată şi prosiriană.
Toate discursurile susţinute la forum s-au referit în principal la două teme: lupta cu 'ocupanţii sionişti' şi conflictul din Siria. Fostul ministru de externe al Iranului, Ali Akbar Velayati, unul dintre consilierii apropiaţi ai liderului spiritual al ţării, ayatollahul Khamenei, este convins că SUA, Israelul, Al-Qaeda şi alte 'regimuri arabe reacţionare' luptă împotriva regimului Bashar al-Assad pentru că Damascul este 'veriga de aur în lanţul de rezistenţă în faţa sioniştilor'.
Aceeaşi idee a fost exprimată de ambasadorul Siriei în Iran, Hamed Hassan, care a declarat că Occidentul şi aliaţii lui din lumea arabă vor să doboare regimul de la Damasc pentru a distruge 'puntea care leagă Iranul de Hezbollah, Liban şi Palestina'.
De altfel, delegaţii palestinieni din grupări sunite au vorbit mai puţin despre Siria: faţă de regimul Assad, care luptă împotriva coreligionarilor lor, palestinienii au o atitudine complicată. Abdulnasser Sharif, care a reprezentat la Teheran 'Jihadul Islamic', a menţionat chiar 'divergenţe serioase' cu Damascul, dar s-a grăbit să sublinieze că nu consideră guvernul sirian un duşman.
Duşmanul tuturor participanţilor de la conferinţa din Ispahan este unul singur - Israelul, constată Kommersant. Tocmai despre 'episoadele eroice' din lupta cu acesta şi-au amintit cu mare satisfacţie oratorii: membrii Hezbollah - despre războiul din sudul Libanului în vara lui 2006, iar palestinienii - despre operaţiunea 'Plumb topit' din Fâşia Gaza, în decembrie 2008-ianuarie 2009.
Principalul mesaj pe care oaspeţii şi organizatorii conferinţei l-au trimis Israelului şi SUA este evident: dacă Tel Avivul va ataca obiective nucleare iraniene, el va trebui să lupte pe cel puţin două fronturi - cel palestinian şi cel libanez. De altfel, este puţin probabil ca liderii israelieni să se fi aşteptat la altceva, conchide ziarul rus.