Iranul neagă o operaţiune comună cu Turcia împotriva kurzilor

Gărzile Revoluţionare ale Iranului au negat o afirmaţie a Ankarei că cele două ţări plănuiesc să desfăşoare o operaţiune militară comună împotriva grupurilor rebele kurde care operează în afara graniţelor iraniene.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului. (Getty Images)

“Nu am plănuit niciun fel de operaţiuni în afara graniţelor Republicii Islamice a Iranului”, se precizează într-o declaraţie a Gărzilor Revoluţionare (IRGC), publicată marţi de agenţiile iraniene de ştiri.

“Dar, ca întotdeauna, vom înfrunta orice grup, echipă sau persoană care doreşte să pătrundă pe teritoriul Iranului pentru operaţiuni anti-securitate sau teroriste”, mai scrie în declaraţie.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost citat luni de agenţia Reuters afirmând că Turcia şi Iranul au discutat despre o posibilă acţiune militară comună împotriva grupurilor militante kurde.

Erdogan a precizat că această chestiune a fost discutată în Ankara săptămâna trecută, între şeful Statului Major al armatei iraniene, generalul Mohammad Hossein Bagheri, şi mai mulţi lideri turci. Vizita lui Bagheri în Turcia a fost văzută ca un semn al încălzirii relaţiilor dintre cele două ţări.

“Acţiunea comună împotriva grupurilor teroriste care au devenit o ameninţare este întotdeauna pe agendă. Această chestiune a fost analizată de cei doi lideri militari şi, la rândul meu, am discutat mai pe larg despre cum ar trebui [această operaţiune] să fie desfăşurată”, a afirmat Erdogan.

Preşedintele turc a afirmat că ţara sa şi Iranul pot conlucra împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un partid interzis în Turcia a cărui filială PJAK (Partidul Vieţii Libere din Kurdistan) a organizat atacuri asupra unor ţinte iraniene.

“După cum ştiţi, organizaţia teroristă PKK este prezentă în Iran. [PKK] a cauzat prejudicii Iranului şi nouă. Putem lucra împreună deoarece credem că, dacă cele două ţări cooperează, putem obţine rezultate într-o perioadă de timp mult mai scurtă”, a adăugat Erdogan, potrivit raportelor Reuters.

IRGC a negat că a fost planificată vreo operaţiune specifică dar, în acelaşi timp, a avertizat “grupurile teroriste” să nu întreprindă operaţiuni la graniţele Iranului, deoarece vor avea de înfruntat un “răspuns amplu şi cumplit şi vor fi vizate oriunde s-ar afla”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe