Iranul presează SUA să ridice sancţiunile şi să garanteze că "greşelile din era Trump" nu vor mai avea loc vreodată

Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei. (Getty Images)

La începutul anului, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat că ridicarea sancţiunilor americane impuse Teheranului rămâne principala condiţie ca Republica Islamică să revină la respectarea condiţiilor din Planul de Acţiune Cuprinzător Comun (JCPOA), agreat în 2015.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh, a cerut Washingtonului să renunţe la sancţiunile impuse economiei iraniene după retragerea Statelor Unite din acord în mai 2018 şi să garanteze că greşelile fostului preşedinte american (Donald Trump) nu vor mai fi repetate niciodată.

„SUA ar trebui să ridice sancţiunile asupra Iranului şi, de asemenea, ar trebui să ofere garanţii că greşelile lui Trump nu se vor mai repeta, atunci putem vorbi de cadrul JCPOA [Planul de Acţiune Cuprinzător Comun]”, a declarat Khatibzadeh, luni, reporterilor, referindu-se la acordul nuclear din 2015.

Citiți și Israelienii avertizează că vor ataca Iranul dacă Joe Biden revine în cadrul acordului nuclear JCPOA

Declaraţia survine în timp ce ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a cerut SUA să se grăbească să readere la acordul cu Iranul, având în vedere viitoarele alegeri prezidenţiale din Republica Islamică.

„Există o constrângere de timp şi, pe măsură ce ne apropiem de alegerile noastre, guvernul îşi va pierde din puteri şi [nu] va putea face nimic serios şi atunci vom avea o perioadă de aşteptare de aproape şase luni. Este recomandabil ca Statele Unite să se mişte repede, iar mişcarea rapidă le cere să nu fie timizi, ci să ia măsurile pe care trebuie să le ia”, a subliniat Zarif, referindu-se la alegerile prezidenţiale iraniene programate pentru 18 iunie.

Potrivit acestuia, „este momentul să decidem că vom face [compromisuri, n.r. ] şi vom reveni la JCPOA sau ne vom întoarce pe propriile noastre căi?”

Citiți și Iranul ameninţă că va opri camerele de monitorizare ale Agenţiei pentru Energie Atomică

Biden afirmă că SUA nu va ridica sancţiunile anti-iraniene

Luna trecută, Joe Biden a declarat că administraţia nu va ridica sancţiunile împotriva Teheranului ca mijloc de reluare a negocierilor privind JCPOA şi că Teheranul trebuie să oprească mai întâi procesul de îmbogăţire a uraniului peste limitele stabilite în acord.

Întrebat dacă SUA îşi vor ridica sancţiunile împotriva Republicii Islamice „pentru a readuce Iranul la masa negocierilor”, în timpul unui interviu acordat canalului CBS News, Biden a răspuns pur şi simplu „Nu”. „Ar trebui mai întâi să nu mai îmbogăţească uraniul?”, a întrebat apoi intervievatorul său, determinându-l pe Biden să încline capul în semn afirmativ.

Citiți și Iranul ameninţă că va îmbogăţi uraniu la 60% dacă vrea

În ciuda speranţelor post-electorale că Biden va lua măsuri imediate pentru a reveni la acordul nuclear iranian pentru a atenua tensiunile cu Teheranul, noua administraţie nu a reuşit să ajungă la un acord cu omologii săi iranieni cu privire la partea care ar trebui să facă prima concesiile.

Teheranul insistă asupra faptului că SUA este cea care ar trebui să facă primul pas - prin ridicarea sancţiunilor, deoarece Washingtonul a fost cel care a renunţat la acord în 2018. SUA susţine că Iranul trebuie mai întâi să transmită un mesaj despre angajamentul pe care şi-l asumă în privinţa JCPOA prin reducerea activităţilor sale de îmbogăţire şi depozitare a uraniului.

Sub administraţia Trump, SUA a impus 77 de runde de sancţiuni legate de Iran, vizând mii de persoane şi entităţi.

Citiți și "Vom dărâma Tel Aviv-ul", anunţă ministrul iranian al Apărării

Măsura SUA de a renunţa la acord şi de a pedepsi Iranul cu sancţiuni a determinat Teheranul să îşi reducă obligaţiile care decurg din acordul nuclear şi să îmbogăţească uraniul la niveluri mai mari decât cele convenite în acord, precum şi să renunţe pas cu pas, la diverse clauze din acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe