Iranul recunoaşte că a trimis rachete Rusiei

Ayatollahul iranian Ali Khamenei (Anadolu Agency / Getty Images)
Redacţia
09.09.2024

Iranul a confirmat că trimite rachete balistice forţelor ruse care luptă în Ucraina în schimbul soiei şi grâului, potrivit Telegraph.

În ciuda dezminţirilor oficiale iraniene, un parlamentar a recunoscut acordul la mai puţin de 48 de ore după ce oficialii americani au avertizat cu privire la livrările de rachete şi la aprofundarea legăturilor militare dintre Rusia şi Iran.

„Noi ocolim sancţiunile prin parteneriatul nostru cu Rusia. Importăm soia, porumb şi alte bunuri din Rusia”, a declarat Ahmad Bakhshayesh Ardestani, deputat iranian şi membru al Comitetului pentru securitate şi politică externă al ţării.

Iranul este supus unor sancţiuni occidentale severe care îi limitează accesul la valute forte, forţându-l să schimbe bunuri pentru alimente şi combustibil.

Analiştii au afirmat că invazia Kremlinului în Ucraina în 2022 a accelerat o nouă axă anti-occidentală, având în centrul ei Rusia şi Iranul, un concept pe care Ardestani a părut să îl confirme.

„Noi dăm rachete organizaţiei Hezbollah, Hamasului şi Hashd al-Shaabi, aşa că de ce nu şi Rusiei?”, a declarat el presei iraniene. „Europenii vând arme Ucrainei. NATO a intrat în Ucraina, aşa că de ce să nu ne sprijinim aliatul trimiţând rachete şi drone Rusiei?”

Oficialii serviciilor de informaţii americane au confirmat, de asemenea, că Iranul a trimis 200 de rachete balistice Rusiei. Acestea au fost identificate între timp ca fiind rachete Fath-360, lansate din camioane manevrabile şi comparabile cu rachetele Himars construite în SUA.

Iranul furnizează drone Rusiei de doi ani, dar Bill Burns, directorul CIA, a declarat sâmbătă, în cadrul unui eveniment la Londra, că furnizarea de rachete iraniene Rusiei ar marca o „escaladare dramatică” a relaţiilor militare Iran-Rusia.

„Este o stradă cu două sensuri”, a spus şeful CIA. „Rusia este în măsură să facă o serie de lucruri pentru a ajuta rachetele balistice ale Iranului, pentru a le face mai periculoase pentru a le folosi împotriva prietenilor şi partenerilor noştri din Orientul Mijlociu”.

Vorbind la acelaşi eveniment, Sir Richard Moore, şeful MI6, a declarat că Iranul a ales să devină un participant activ în războiul Rusiei din Ucraina.

„Dacă acele chestii ajung pe câmpul de luptă, va deveni foarte evident, foarte repede”, a spus el. „Explodează, omoară civili ucraineni, le distruge infrastructura”.

Atunci când SUA a trimis Himars Ucrainei în 2022, acestea au fost creditate că au contribuit la schimbarea dinamicii războiului, lovind centrele de comandă ruseşti şi centrele logistice din spatele liniei frontului şi forţând armata rusă să se retragă.

Cel puţin pe hârtie, Fath-360, care a fost prezentată abia în 2022, pare a fi o armă şi mai puternică.

Aceasta are o viteză maximă de 4 Mach, în comparaţie cu viteza maximă a rachetelor Himars de 2,5 Mach. Rachetele Fath-360 au, de asemenea, o sarcină utilă de 330 de kilograme, aproximativ dublu faţă de rachetele Himars. Deşi nu sunt considerate la fel de precise, analiştii au declarat că rachetele Fath-360 sunt mai puţin predispuse la interferenţa sistemului lor de ghidare, un proces cunoscut sub numele de „spoofing”.

Farzin Nadimi, senior fellow la Washington Institute for Near East Policy, a declarat că livrarea de rachete Fath-360 către Rusia arată rolul tot mai important al Teheranului ca furnizor de arme pentru Kremlin.

„Livrarea de rachete cu rază mai scurtă de acţiune, precum Fath-360, va deschide calea pentru eventuala livrare de rachete cu rază mai lungă de acţiune”, a menţionat el.

Analiştii au declarat că rachetele Fath-360 ar fi deosebit de devastatoare pe lunga linie a frontului din Donbas, unde Kremlinul a continuat să îşi concentreze atacurile, în ciuda unei incursiuni ucrainene în regiunea Kursk din sudul Rusiei.

Duminică, Ministerul rus al Apărării a raportat că forţele sale au capturat un alt sat la doar 5km de periferia oraşului Pokrovsk, un oraş care avea o populaţie de 60.000 de locuitori înainte de război şi se află pe importante noduri rutiere şi feroviare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor