Iranul şi Rusia discută despre dezvoltarea în comun a mai multor câmpuri de petrol şi gaze naturale

(Captură Foto)

În urma unei întâlniri între oficiali iranieni şi o delegaţie rusă condusă de vicepremierul Alexandr Novak, Iranul şi Rusia au anunţat că iau în considerare dezvoltarea în comun a nu mai puţin de 10 câmpuri de petrol şi gaze în Iran, relatează OilPrice.com.

Propunerea a venit din partea iraniană pe fondul discuţiilor privind dezvoltarea altor resurse de petrol şi gaze din ţară.

Novak a declarat reporterilor că părţile au discutat în mod specific despre dezvoltarea a şase câmpuri petroliere şi două depozite de gaze. Gazprom a luat în considerare participarea la dezvoltarea câmpurilor de gaze Kish şi North Pars şi construirea unei instalaţii de producţie de GNL, a continuat Novak, citat de TASS.

"Companiile noastre petroliere au în vedere şase câmpuri petroliere, iar Gazprom are în vedere două câmpuri: Kish şi North Pars, pentru dezvoltarea în comun cu partea iraniană, urmată de implementarea unui proiect de lichefiere a gazelor naturale şi de livrări pe pieţele mondiale", a spus el, adăugând: "Acum, practic toate problemele tehnice privind acest proiect de gaz au fost rezolvate. Evaluarea condiţiilor comerciale cu Iranul este în curs de desfăşurare în prezent."

Guvernul iranian poartă discuţii cu gigantul rus Gazprom cu privire la investiţii în valoare de până la 40 de miliarde de dolari, a declarat ministrul iranian al Petrolului, Javad Owiji, în timpul vizitei. Suma este stipulată într-un acord de înţelegere, dar, potrivit lui Owiji, "unele dintre aceste acorduri se transformă deja în contracte reale".

Rusia şi Iranul au creat în mod activ legături mai strânse în ultimii ani, iar acest proces a primit un impuls suplimentar anul trecut, după ce Rusia s-a alăturat clubului mic, dar în creştere, al ţărilor sancţionate de Occident, în urma invaziei sale în Ucraina.

"Industria petrolului şi a gazelor naturale este o coloană vertebrală pentru economiile ţărilor noastre. Consolidarea cooperării bilaterale în acest domeniu va creşte, fără îndoială, sustenabilitatea economică a Rusiei şi Iranului", a transmis guvernul rus într-o declaraţie din timpul vizitei, citată de Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe