Iranul: Statele Unite trebuie "să iasă afară" din Golful Persic

O şalupă rapidă a Gărzii Revoluţionare Iranieie trecând pe lângă o navă petrolieră aproape de portul Bandar Abbas, din sudul Iranului, 2 iulie.
O şalupă rapidă a Gărzii Revoluţionare Iranieie trecând pe lângă o navă petrolieră aproape de portul Bandar Abbas, din sudul Iranului, 2 iulie. (Atta Kenare / AFP / GettyImages)

În timp ce negociază un compromis privind programul său nuclear cu marile puteri, Iranul a declarat că Statele Unite trebuie să "să iasă afară" din Golful Persic, argumentând că zona face parte "din apele sale teritoriale".

Forţele navale internaţionale efectuează în prezent un exerciţiu de mare amploarea în Golf şi Marea Roşie. Un grup format din 44 de state, reunind 6.500 de cadre militare şi 38 de nave de război, este condus de Statele Unite într-o serie de manevre militare care au evitat apele teritoriale iraniene.

Exerciţiile militare sunt considerate un show de forţă, a declarat viceamiralul Flotei a 5-a a Statelor Unite, John Miller.

Totuşi, Teheranul a susţinut că nu va mai tolera intruziunile americane în Golf. Potrivit contraamiralului Forţelor Navale Iraniene Ali Fadavi, care a precizat că ”distrugerea forţelor navale americane este unul obiectivele marinei iraniene”, Iranul va începe o serie de exerciţii militare proprii. Vom simula acest (obiectiv) folosind o replică a portavioanelor (americane) deoarece distrugerea şi scufundarea navelor de război americane a fost şi va rămâne în programul nostru”.

Cea de-a cincea Flotă a Forţelor Navale a Statelor Unite, care cuprinde aproximativ 5.000 de soldaţi, este localizată în apele teritoriale din Golful Persic ale Bahrainului.